Udruga Biovrt nastavlja educirati i inspirirati o životu u skladu s prirodom. Upravo se završava projekt „Školska banka sjemena za budućnost” u sklopu kojeg su uz redovne nastavne biovrtlarske aktivnosti u PŠ Novo Selo Rok i  OŠ Vratišinec oformljene i dvije školske banke sjemena.


Kroz Edukacijski program na 6 predavanja sudjelovalo je 125 učenika obje škole. Na 28 vrtlarskih radionica i 6 terenskih edukacija sudjelovalo je 40 učenika. Učenici su se educirali o vrtlarenju, bioraznolikosti i zaštiti okoliša. Održano je i 7 volonterskih akcija. Na njima je sudjelovalo preko 150 volontera te ostvareno preko 300 volonterskih sati.


Oni su uveli učenike i u zaboravljen svijet baštine naše lokalne zajednice; povezujući djecu, učitelje, roditelje, volontere i mještane u zajednicu koja zajedno uči i unapređuje kvalitetu svog života. Kao edukativni alat koji će trajati generacijama, kreirana je i zanimljiva edukativna društvena igra i edukativna brošura.

Udruga Biovrt poziva predstavnike svih osnovnih škola da se pridruže na jednoj od konferencija. Poziva ih da se upoznaju s aktivnostima projekta, obiđu školske vrtove i inspiriraju za pokretanje sličnih aktivnosti u njihovim školama.

Završne konferencije projekta održat će se:

  • 24.08.2022.(srijeda) u prostoru Područne škole Novo Selo Rok; Maršala Tita 47,  40000 Čakovec, s početkom u 17 sati.;
  • 25.08.2022.(srijeda) u prostoru Osnovne škole Dr. Vinka Žganca Vratišinec; Školska 4, Vratišinec, 40315 Mursko Središće, s početkom u 17 sati.

PROGRAM:

Projekt će predstaviti:

  • voditeljica projekta Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt u skladu s prirodom;
  • Branka Hranjec, koordinatorica projekta u PŠ Novo Selo Rok;
  • Sanja Ambruš i Dubravka Baksa, koordinatorice projekta u OŠ Dr. Vinka Žganca Vratišinec.

Bit će predstavljena i edukativna društvena memory igru “Čuvajmo sjeme u svojim vrtovima”. Sve prisutne škole dobiti će po 1 besplatan primjerak igre.

Bit će predstavljena i edukativna brošura Čuvajmo sjeme u svojim vrtovima” Silvije Kolar-Fodor o skupljanju sjemenja s najčešćih biljaka koje uzgajamo u školskim vrtovima. Svi prisutni sudionici dobiti će po 1 besplatan primjerak brošure.

Nakon toga će biti premijera edukativnog videa projekta u kojem će biti prikazane osnove o skupljanju sjemena te podjela potvrda o sudjelovanju svim učenicima koji su marljivo sudjelovali u projektnim edukacijskim aktivnostima.

Na kraju slijedi neformalno druženje uz zakusku i obilazak školskog vrta.
Očekivano trajanje je 1 sat.

Vaš dolazak obavezno najavite do 24.08. putem on-prijavnice na sljedećem linku: https://tinyurl.com/yckjmwt6

 class=
 class=

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPrinosi žitarica i njihova kvaliteta
Sljedeći članakPrilagodba poljoprivredne proizvodnje klimatskim promjenama
Silvija Kolar-Fodor, univ. bac. oec.
Silvija Kolar–Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom. Autorica je knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom« i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima. Predsjednica je udruge "Biovrt – u skladu s prirodom” u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom u osnovne škole. Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama. Dobitnica je prestižne nagrade Hrvatske utjecajne žene 2020. na području vodstva i inovacija, te nagrade Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020. u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi.