Udruga Biovrt nastavlja educirati i inspirirati o životu u skladu s prirodom. Upravo se završava projekt „Školska banka sjemena za budućnost” u sklopu kojeg su uz redovne nastavne biovrtlarske aktivnosti u PŠ Novo Selo Rok i  OŠ Vratišinec oformljene i dvije školske banke sjemena.


Kroz Edukacijski program na 6 predavanja sudjelovalo je 125 učenika obje škole. Na 28 vrtlarskih radionica i 6 terenskih edukacija sudjelovalo je 40 učenika. Učenici su se educirali o vrtlarenju, bioraznolikosti i zaštiti okoliša. Održano je i 7 volonterskih akcija. Na njima je sudjelovalo preko 150 volontera te ostvareno preko 300 volonterskih sati.


Oni su uveli učenike i u zaboravljen svijet baštine naše lokalne zajednice; povezujući djecu, učitelje, roditelje, volontere i mještane u zajednicu koja zajedno uči i unapređuje kvalitetu svog života. Kao edukativni alat koji će trajati generacijama, kreirana je i zanimljiva edukativna društvena igra i edukativna brošura.

Udruga Biovrt poziva predstavnike svih osnovnih škola da se pridruže na jednoj od konferencija. Poziva ih da se upoznaju s aktivnostima projekta, obiđu školske vrtove i inspiriraju za pokretanje sličnih aktivnosti u njihovim školama.

Završne konferencije projekta održat će se:

  • 24.08.2022.(srijeda) u prostoru Područne škole Novo Selo Rok; Maršala Tita 47,  40000 Čakovec, s početkom u 17 sati.;
  • 25.08.2022.(srijeda) u prostoru Osnovne škole Dr. Vinka Žganca Vratišinec; Školska 4, Vratišinec, 40315 Mursko Središće, s početkom u 17 sati.

PROGRAM:

Projekt će predstaviti:

  • voditeljica projekta Silvija Kolar-Fodor, predsjednica udruge Biovrt u skladu s prirodom;
  • Branka Hranjec, koordinatorica projekta u PŠ Novo Selo Rok;
  • Sanja Ambruš i Dubravka Baksa, koordinatorice projekta u OŠ Dr. Vinka Žganca Vratišinec.

Bit će predstavljena i edukativna društvena memory igru “Čuvajmo sjeme u svojim vrtovima”. Sve prisutne škole dobiti će po 1 besplatan primjerak igre.

Bit će predstavljena i edukativna brošura Čuvajmo sjeme u svojim vrtovima” Silvije Kolar-Fodor o skupljanju sjemenja s najčešćih biljaka koje uzgajamo u školskim vrtovima. Svi prisutni sudionici dobiti će po 1 besplatan primjerak brošure.

Nakon toga će biti premijera edukativnog videa projekta u kojem će biti prikazane osnove o skupljanju sjemena te podjela potvrda o sudjelovanju svim učenicima koji su marljivo sudjelovali u projektnim edukacijskim aktivnostima.

Na kraju slijedi neformalno druženje uz zakusku i obilazak školskog vrta.
Očekivano trajanje je 1 sat.

Vaš dolazak obavezno najavite do 24.08. putem on-prijavnice na sljedećem linku: https://tinyurl.com/yckjmwt6

 class=
 class=
Prethodni članakPrinosi žitarica i njihova kvaliteta
Sljedeći članakPrilagodba poljoprivredne proizvodnje klimatskim promjenama
Silvija Kolar-Fodor, univ. bac. oec.
Silvija Kolar–Fodor je autorica, biovrtlarka i aktivistica. Kao velika zaljubljenica u prirodu posvećena je edukaciji o životu u skladu s prirodom. Autorica je knjige „Vrtlarenje u skladu s prirodom« i edukativnog portala www.biovrt.com, a surađivala je kao kolumnistica s brojnim časopisima i portalima. Predsjednica je udruge "Biovrt – u skladu s prirodom” u sklopu koje diljem Republike Hrvatske provodi edukacije, osmišljava i vodi razne projekte kojima pokreće školske vrtove u Međimurju i uvodi edukacijske programe o biovrtlarenju, održivom razvoju i životu u skladu s prirodom u osnovne škole. Čuvarica je brojnih sorti starinskog sjemenja i čuva ih od izumiranja za buduće generacije. Na svom imanju stalno isprobava nove ideje i tehnike biološkog uzgoja te redovito piše i inspirira brojne pratitelje na društvenim mrežama. Dobitnica je prestižne nagrade Hrvatske utjecajne žene 2020. na području vodstva i inovacija, te nagrade Žuti okvir za održivi razvoj, znanost i obrazovanje za 2020. u kategoriji 2: Iskorjenjivanje gladi.