U ponedjeljak, 28. lipnja 2021., na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede i ribarstva potvrđen je politički dogovor između zakonodavaca o ključnim pitanjima iz reformskog paketa Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP). Pregovori o budućoj ZPP traju već više od 3 godine. Nova Zajednička poljoprivredna politika ima značajno veće okolišno klimatske ambicije te je između ostaloga usmjerena na očuvanje bioraznolikosti, pravedniju preraspodjelu sredstava, jačanje ekološke poljoprivrede, uz mogućnost da države članice prilagode buduće intervencije kroz nacionalne Strateške planove svojim specifičnim potrebama.

Također se posebna pažnja posvećuje generacijskoj obnovi i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, kao i pojedinim sektorima koji i dalje mogu koristiti proizvodno vezana plaćanja. Nova Zajednička poljoprivredna politika stupiti će na snagu 1. siječnja 2023. godine.

Hrvatska može biti iznimno zadovoljna konačnim dogovorom, budući da su gotovo svi ključni prioriteti koje je iznosila tijekom završnice pregovora postali dio usvojenog paketa. Tako će, između ostalog, i u sljedećem razdoblju biti moguće financirati ulaganja u navodnjavanje pod sličnim uvjetima koji trenutno vrijede, stavljen je veći naglasak na podršku malim i srednje velikim obiteljskim gospodarstvima, a uz to će se i u budućnosti adekvatno valorizirati ulaganja u područja s prirodnim ograničenjima.

Ministrica Vučković istaknula je također važnost poštivanja principa supsidijarnosti i fleksibilnosti nove ZPP uz naglasak na specifičnosti poljoprivrednog sektora u pojedinim državama članicama. Sada je naglasak na usvajanju sekundarnih akata i proces usvajanja Strateških planova radi pružanja pravne sigurnosti našim poljoprivrednicima.

Nitko ne osjeća posljedice klimatskih posljedica kao naši poljoprivrednici i ribari. Zato smo i mi kao ministri poljoprivrede svjesni potrebe ulaganja u zelenu održivost, ali inzistiramo i na drugim aspektima održivosti, uz osiguranje ekonomske i socijalne sigurnosti našim proizvođačima, zaključila je ministrica Vučković.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje