Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak 3. prosinca 2021., u Vukovaru sa županom Vukovarsko-srijemske županije Damirom Dekanić i županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem potpisala ugovore za sufinanciranje pripreme infrastrukturnih projekata kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini. Također, ministrica Vučković je zajedno sa suradnicima sudjelovala na konferenciji „Pametna sela – europski koncept razvitka ruralnih područja“. Konferencija se održala u zajedničkoj organizaciji Vukovarsko-srijemske županije i Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola.

S ciljem provedbe Programa o sufinanciranju pripreme infrastrukturnih projekta kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini za 2021. godinu, potpisana su dva ugovora između Ministarstva poljoprivrede i dviju slavonskih županija. Ugovor s Osječko-baranjskom županijom odnosi se na sufinanciranje pripremne dokumentacije za projekt Centar slavonske svinje – Fajferica te Vukovarsko-srijemske županije koji se odnosi na ulaganje u dokumentaciju potrebnu za izgradnju logističko-distributivnog centra Vinkovci.

-Posebno je zadovoljstvo biti danas u gradu heroju. Iznimno mi je drago što na ovaj način možemo pridonijeti razvoju važnih infrastrukturnih projekata koji će doprinijeti jačanju hrvatske poljoprivrede u Slavoniji. Cilj provedbe ovog Programa je prvenstveno poticanje na udruživanje poljoprivrednih proizvođača. Također i poticanje na snažniju apsorpciju EU fondova na regionalnoj razini. Udruživanje u proizvođačke organizacije je pravi put kako postati konkurentniji i otporniji na tržištu, izjavila je ministrica poljoprivrede. Pri tome se osvrnula i na svoje sudjelovanje na konferenciji o pametnim selima.

Ključno za razvoj pametnih sela bit će integrirani teritorijalni pristup, snažni i aktivni LEADER te lokalne akcijske grupe. Također i provođenje strategije Od polja do stola. Stvaramo potrebne preduvjete – povećali smo sredstva za LAG-ove, a povećat ćemo i potpore za mlade poljoprivrednike. Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti izdvojili smo 77 milijuna kuna za uspostavljanje digitalnih javnih usluga, sustav pametne poljoprivrede i sustav sljedivosti, a za izgradnju logističkih distributivnih centara bit će uloženo 616 milijuna kuna.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje