Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak 3. prosinca 2021., u Vukovaru sa županom Vukovarsko-srijemske županije Damirom Dekanić i županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem potpisala ugovore za sufinanciranje pripreme infrastrukturnih projekata kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini. Također, ministrica Vučković je zajedno sa suradnicima sudjelovala na konferenciji „Pametna sela – europski koncept razvitka ruralnih područja“. Konferencija se održala u zajedničkoj organizaciji Vukovarsko-srijemske županije i Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola.

S ciljem provedbe Programa o sufinanciranju pripreme infrastrukturnih projekta kojima se potiče udruživanje i povezivanje poljoprivrednih proizvođača na regionalnoj razini za 2021. godinu, potpisana su dva ugovora između Ministarstva poljoprivrede i dviju slavonskih županija. Ugovor s Osječko-baranjskom županijom odnosi se na sufinanciranje pripremne dokumentacije za projekt Centar slavonske svinje – Fajferica te Vukovarsko-srijemske županije koji se odnosi na ulaganje u dokumentaciju potrebnu za izgradnju logističko-distributivnog centra Vinkovci.

-Posebno je zadovoljstvo biti danas u gradu heroju. Iznimno mi je drago što na ovaj način možemo pridonijeti razvoju važnih infrastrukturnih projekata koji će doprinijeti jačanju hrvatske poljoprivrede u Slavoniji. Cilj provedbe ovog Programa je prvenstveno poticanje na udruživanje poljoprivrednih proizvođača. Također i poticanje na snažniju apsorpciju EU fondova na regionalnoj razini. Udruživanje u proizvođačke organizacije je pravi put kako postati konkurentniji i otporniji na tržištu, izjavila je ministrica poljoprivrede. Pri tome se osvrnula i na svoje sudjelovanje na konferenciji o pametnim selima.

Ključno za razvoj pametnih sela bit će integrirani teritorijalni pristup, snažni i aktivni LEADER te lokalne akcijske grupe. Također i provođenje strategije Od polja do stola. Stvaramo potrebne preduvjete – povećali smo sredstva za LAG-ove, a povećat ćemo i potpore za mlade poljoprivrednike. Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti izdvojili smo 77 milijuna kuna za uspostavljanje digitalnih javnih usluga, sustav pametne poljoprivrede i sustav sljedivosti, a za izgradnju logističkih distributivnih centara bit će uloženo 616 milijuna kuna.