Početkom lipnja, u Lukaču kraj Virovitice, Syngenta Agro d.o.o., održala je svoj Centralni dan polja, a više od 400-tinjak okupljenih obilazilo je pokusna polja, pozorno slušajući Syngentine stručnjake, te novosti koje im donosi. Dobrom raspoloženju pridonjelo je i lijepo sunčano vrijeme. Uz brojne hibride kukuruza, žitarice, suncokret i uljanu repicu, na pokusnim poljima mogli su se vidjeti i kvalitetni učinci sredstava za zaštitu bilja, a uz igre i brojne vrijedne nagrade, okupljeni su se zabavljali cijeli dan.

U proizvodnji uljanih repica Syngenta koristi „safecross“ sistem hibridizacije, a hibridi selekcionirani takvim sistemom odlikuju visoki prinosi i kvaliteta zrna, veća otpornost na bolesti, dok uljana repica brže razvija korijenov sustav, žilavije su i robusnije s većim prinosom, a bolje podnose i stresne uvjete.

Robusna uljana repica

Najprinosniji hibrid uljane repice u Hrvatskoj, poznati NK Petrol opravdao je očekivanja. U pokusnom polju mogla se vidjeti njegova robusnost i gustoća sklopa, te zdrave i otporne biljke. Dozrijeva srednje rano, a preporučeni sklop u sjetvi je 50-60 biljaka po m². Preporuča se za intenzivnu proizvodnju, a valja istaknuti i kako uspješno prezimljuje.  

Najnoviji hibrid SY Florida, kao i u drugim zemljama Europe pokazuje dobru prilagodljivost uvjetima, a dozrijeva ranije. Spominju se prinosi od oko 4.9 t/ha. Hibrid se odlikuje brzim porastom, uz brzo razvijanje rozete, što je dobro kod odgođene sjetve. Također, novitet SY Bluestar s ponosom navode kao novu plavu zvijezdu među hibridima uljane repice. Pripada tzv. ogura tipu, a zbog dobrih karakteristike poput izuzetno brzog početnog rasta i razvoja, dobre tolerantnosti na bolesti i niske temperature, visokih prinosa uz visok postotak ulja i niske vrijednosti glukozinolata, uskoro očekujemo i na hrvatskim poljima. U sojoj ponudi, Syngenta preporuča noviji, poudan i kako navode najbolji hibrid u svojoj ligi, Tores, koji ima visoku tolerantnost na Phomu, uz ostala dobra svojstva, kao što je izvrsnost u stresnim uvjetima proizvodnje.

Od hibrida kukuruza, tu su bili već svima dobro poznati SY Kreon, SY Arioso, NK Lucius, SY Iridium, SY Dartona kao univerzalni hibrid za sve tipove tala i uvjete proizvodnje, NK Pako – najstabilniji hibrid visokih prinosa, SY Senko kao najbolji izbor iz nove generacije visokoprinosnih hibrida iz FAO skupine 490 i dr.

Obzirom na vodeću poziciju u proizvodnji sjemena uljarica, na pokusnom polju je bio i neizostavni i sve zastupljeniji suncokret, a poseban naglasak stavljen je na hibrid NK Brio, ujedno i najprodavaniji hibrih u Hrvatskoj, iznimno stabilan, vrhunskih uroda i sadržaja ulja u zrnu, koji je visoko tolerantan na bolesti, a ima i idealan položaj glave. Siguran je odabir za svaku njivu i dozrijeva srednje rano. SY Arizona i Sumigo su hibridi s pokusnog polja, koji također pokazuju izuzetne odlike na našim tlima.

Sorte žitarica predstavljaju potpuno novu ponudu i pravo osvježenje na hrvatskom tržištu sjemena žitarica te su idealan odgovor na izazove koje donosi otvoreno tržište i EU, gdje se od proizvođača ne očekuju samo visoki prinosi već i vrlo zahtjevni kvalitativni parametri. Sve Syngentine sorte žitarica odlikuju se visokim koeficijentom produktivnog busanja (jedna sjemenka daje više klasova), tako da su norme sjetve u pravilu niže od uobičajenih, što donosi uštedu sjemena. Svima dobro poznate sorte pšenice su Ingenio, Bologna, Ilico, te SY Moisson.

Novosti iz programa zaštite bilja

Da parcele ostanu slobodne od korova, posebno na strništima, dobar učinak pokazao je herbicid za širokolisne korove Banvel 480 S. Ovaj herbicid se uglavnom apsorbira putem lista, ali i korijena manjim dijelom. Vrlo brzo se raspoređuje u točke rasta podzemnih i nadzemnih dijelova biljke. Valja spomenuti da se aktivnost ovog sredstva, koje se smije primijeniti samo jednom godišnje na istoj površini, povećava s porastom temperature. Glavna primjena je za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih širokolisnih korova, u kukuruzu za zrno i silažu, te na strništima na kojima neće biti sjetve u istoj godini.

Za zdrave biljke, sigurne od biljnih bolesti, korišten je Magnello – fungicid namijenjen za suzbijanje biljnih bolesti u ratarstvu i regulator rasta uljane repice, s preventivnim i kurativnim djelovanjem koji ima dvije aktivne tvari. Primjenjuje se na ozimoj pšenici za suzbijanje smeđe pjegavosti lista (Septoria tritici), smeđe hrđe (Puccinia recondita) i paleži klasa (Fusarium spp.); uljanoj repici za suzbijanje crne pjegavosti (Alternaria brassicae), bijele truleži (Sclerotinia sclerotiorum) i suhe truleži (Phoma lingam).

No, za posebno lijepu i zdravu pšenicu kakva se mogla vidjeti na pokusnom polju u Lukaču, zaslužan je najnoviji fungicid Seguris Xtra. Sredstvo se primjenjuje kada postoji rizik od zaraze ili nakon pojave simptoma i to u količini 0,75 – 1,0 l/ha. Navedeno sredstvo dobilo je odobrenje za upotrebu do 31.5.2022. godine. Sadrži azoksistrobin (nova generacija fungicida s potpuno drugačijim mehanizmom djelovanja u odnosu na inhibitore biosinteze sterola), ciprokonazol (sistemik širokog spektra), te izopirazam, a karenca je 35 dana.

Syngentini stručnjaci stalno rade na razvoju novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, što je svrstava u sami svjetski vrh, pa tako preostaje vidjeti što spremaju u 2017.

 

Ivan Stupnišek, mag.ing.agr.

 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakKako uzgojiti lijepe podanke hrena?
Sljedeći članakHobi kutak: Kako izraditi biljni terarij?
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985.g. u Zagrebu, gdje završava i Agronomski fakultet. Urednik u Gospodarskom listu i autor nekoliko stručnih članaka i znanstvenih radova. Član HND-a i DANH-a (Društva agrarnih novinara Hrvatske). OBRAZOVANJE: • U Zagrebu završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje Agronomski fakultet. • 2010. završava preddiplomski studij Agroekologije, završnim radom „Prorjeđivanje cvjetova i plodova jabuke“ na Zavodu za voćarstvo i pod mentorstvom Gorana Fruka, dipl.ing.agr., čime stječe akademsku titulu prvostupnika inženjera agroekologije. • 2012. završava diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam, diplomskim radom „Primjena hiperspektralne spektroradiometrije u kvalitativnoj procjeni spektralnih značajki tla“ pod mentorstvom doc.dr.sc.Ivane Šestak na Zavodu za opću proizvodnju bilja, čime stječe akademsku titulu magistra inženjera ekološke poljoprivrede i agroturizma. RADNO ISKUSTVO: Od 2014. godine urednik u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić j.d.o.o. na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi, u Stil pekarna d.o.o., kao prodajni predstavnik. U Interpunkt d.o.o. tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji d.o.o. kao suorganizator i suvoditelj za Care International Organization i na radnome mjestu voditelja eventa za klijenta Zagrebačku banku. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof.dr.sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt), Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt) i poljoprivrednoj ljekarni u Sesvetskom Kraljevcu. PODRUČJA INTERESA: Precizna poljoprivreda, ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. ZNANSTVENE PUBLIKACIJE: Autor znanstvenog rada A2 skupine (CAB Abstracts, FSTA) Stupnišek, I.; Fruk, G.; Jemrić, T., (2011). Usporedba različitih tehnika prorijeđivanja cvjetova i plodova jabuke. Glasnik zaštite bilja, 34, 5; 12-16 (ISSN 0350-9664).