Od 2. do 4. lipnja u Bedekovčini je održano nekoliko događanja u sklopu manifestacije „Ljeto na Bajerima –  „55. sajam i izložba zagorskih vina“,  „Štruklijada“ te  festival „Igrajte nam mužikaši“, koje je popratio bogat gastro – enološki i zabavni program.

Na ovogodišnji Sajam vina u Bedekovčini pristiglo je 134 uzoraka vina od 63 vinara s područja Krapinsko-zagorske županije koje je ocjenjivala komisija od 12 članova, na čelu sa enologinjom dr. sc. Mirelom Osrečak s Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Devet zagorskih vinara je na štandovima u Bedekovčini prezentiralo svoja vina koja su se mogla i kušati, a uz njih je još i dvadesetak izlagača – OPG-ovaca i udruga izlagalo svoje proizvode.

Šampion „55. sajma i izložbe zagorskih vina“, je traminac – ledena berba iz 2018. godine, OPG-a Prekratić iz Kumrovca.

Na otvorenju manifestacije prisutnima se obratio i izaslanik ministrice poljoprivrede, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek, koji je tom prilikom zahvalio svima na sudjelovanju te čestitao najboljima.

Posjetitelji manifestacije više informacija o mjerama Ministarstva poljoprivrede mogli su dobiti na štandu Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Područne službe za stručnu podršku Krapina, kroz informativne brošure i razgovor sa djelatnikom dipl. ing. agr. Nenadom Očićem koji je zainteresirane informirao o novostima vezanim na novo Programsko razdoblje te odgovarao na pitanja zainteresiranih posjetitelja.

Prethodni članakObjavljen Vodič za označavanje rokova trajanja hrane
Sljedeći članakRuralFoto – uskoro počinje izbor najbolje fotografije ruralnih prostora
Savjetodavna služba
Savjetodavna služba specijalizirana je javna ustanova za obavljanje poslova savjetodavne djelatnosti u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu i unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika. Od svog osnutka 1991. godine pa do danas, Savjetodavna služba) imala je nekoliko etapa u svom razvoju u kojima su provedene statusne i organizacijske promjene te prilagodba kadrovske i specijalističke strukture zaposlenih, sukladno ciljevima i reformama poljoprivredne politike u Republici Hrvatskoj. Osnivanje i djelatnost Službe po prvi puta u njezinoj povijesti regulirano je donošenjem Zakona o Poljoprivrednoj savjetodavnoj službi u svibnju 2012. godine („Narodne novine“ br. 50/2012), pri čemu Služba dobiva i dvije javne ovlasti i to: provođenje stručnog nadzora u integriranoj proizvodnji, i organiziranje i izvođenje obrazovanja i osposobljavanja iz područja poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Nadalje, donošenjem Zakona o izmjenama Zakona o poljoprivrednoj savjetodavnoj službi krajem 2013. godine („Narodne novine“ br. 148/13), promijenjen je naziv Službe u Savjetodavna služba - javna ustanova za savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu te unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika, čime je proširena djelatnost Službe sa novim poslovima i zadaćama i javnim ovlastima u području šumarstva. Pravilnikom o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta Savjetodavne službe sistematizirano je 398 radnih mjesta, trenutno je zaposleno 247 službenika. Temeljem Zakona o savjetodavnoj službi, Služba ostvaruje sredstva za rad iz državnog proračuna RH, obavljanjem svoje djelatnosti i iz drugih izvora na način i pod uvjetima propisanim Zakonom i Statutom Službe. Misija Savjetodavne službe jest razvijati konkurentna i napredna poljoprivredna gospodarstava i subjekte u ribarstvu i šumarstvu kroz informiranje, savjetovanje i obrazovanje, uz poštivanje načela dobre poljoprivredne prakse te očuvanje ruralnog prostora njegujući tradiciju i običaje.