Ministarstvo poljoprivrede je 2. veljače 2022. , uputilo u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću nacrt natječaja iz Programa ruralnog razvoja koji se odnosi na obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala. Pri tome je ukupan iznos raspoloživih sredstava iznosi 20 milijuna kuna.

Provedbom operacije 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“ podržava se obnova poljoprivrednog potencijala narušenog elementarnim i prirodnim nepogodama, koje ne uključuju potres i katastrofalne događaje, a kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje te spriječilo propadanje poljoprivrednih gospodarstava.

Na natječaj će se moći prijaviti poljoprivrednici koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika ili registrirani u Jedinstvenom registru domaćih životinja (JRDŽ), a pčelari moraju biti registrirani u Evidenciji pčelara i pčelinjaka. Poljoprivrednici se mogu upisati u navedene upisnike do trenutka podnošenja zahtjeva za potporu, odnosno i nakon objave savjetovanja s javnošću. Sredstvima iz natječaja moći će se obnoviti poljoprivredno zemljište, višegodišnji nasadi/bilje, plastenici, staklenici, oprema za poljoprivrednu proizvodnju, poljoprivredna mehanizacija i priključci, poljoprivredne gospodarske zgrade i domaće životinje.
 
Savjetovanje je otvoreno do 17. veljače 2022. godine i dostupno na poveznici.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje