Odjel za senzorna ispitivanja Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu organizirao je 16. travnja ove godine u Motovunskim Novakima regionalno ocjenjivanje vina.

Ocjenjivanje je organizirano u suradnji s Udrugom vinogradara i vinara Istre „Vinistra“ radi brojnih zahtjeva za stavljanje vina na tržište podrijetlom iz Istre i Hrvatskog primorja.

Tako se u Motovunskim Novakima, u područnoj ispostavi regionalnog ureda Pazin, okupila komisija za organoleptično ocjenjivanje u sastavu: mr. sc. Ivanka Rosati, Miljenko Bošnjak, Miroslav Latal, Dominik Gršković i Tomislav Pavlešić (ocjenjivači), Ivna Linke (tajnica), dr. sc. Ivana Alpeza (predsjednica komisije), uz asistenciju Nataše Remac iz regionalnog ureda. U radu komisije sudjelovala je i Nikolina Jedrejčić, ovlašteni ocjenjivač.

Ovom je prigodom komisija ocijenila 46 uzoraka ZOI-a Hrvatska Istra: 34 bijela, 4 ružičasta i 8 crnih (crvenih). Uzorci su bili vina redovitih berbi, najviše berbe 2023., ali i značajnog broja uzoraka iz berbi 2022. (8) i 2021. (3), što govori o raznovrsnosti tehnologije proizvodnje i stilova vina.

Foto: HAPIH