31. ožujka i 1. travnja 2023. godine, u Novom Vinodolskom je održan znanstveni skup pod nazivom Mjesto i uloga pčele u okolišu – od Vinodolskog zakona do današnjih dana.

U svom obraćanju ministrica Vučković naglasila je nezamjenjivu ulogu pčela i pčelarstva u razvoju poljoprivrede, očuvanju biološke raznolikosti i prehrambene sigurnosti te u tom kontekstu podsjetila kako je pored redovnih mjera sektoru, ova Vlada i Ministarstvo reagiralo i nizom izvanrednih mjera pomoći u cilju nadoknade štete pomora pčela, a ova je djelatnost uvrštena i u novi paket mjera Vlade RH u okviru 26,5 milijuna eura vrijedne mjere za kompenzaciju rasta troškova proizvodnje u sektorima stočarske i biljne proizvodnje.  

Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano pruža podršku domaćoj proizvodnji meda kroz informiranje potrošača o podrijetlu i kvaliteti našeg meda, ali i provedbom mjera iz Nacionalnog pčelarskog programa kroz koji je prošle godine u potpunosti iskorištena omotnica u ukupnom iznosu od 2,4 milijuna eura. Dodatno, kroz Program ruralnog razvoja hrvatskom pčelarstvu do sada je isplaćeno ukupno 22,3 milijuna eura, a novo programsko razdoblje do 2027. donosi gotovo 60-postotno povećanje omotnice za pčelarstvo, i to na 3,7 milijuna eura samo u ovoj godini. 

Ministarstvo poljoprivrede, između ostalog, provodi i program Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka koji za cilj ima podizanje svijesti djece o važnosti meda kao sastavnog dijela prehrane i educiranje učenika o važnosti pčelarstva, a u pet godina njegova održavanja sudjelovalo je ukupno 174 962 učenika prvih razreda te svake godine sudjeluje prosječno 194 pčelara, dok Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu provodi neobvezni sustav označavanja Med hrvatskih pčelinjaka s ciljem informiranja potrošača o podrijetlu i utvrđenoj kvaliteti meda proizvedenog na pčelinjacima u Republici Hrvatskoj.  

U Republici Hrvatskoj u 2023. godini ovom djelatnošću bavi se 9 262 pčelara, a evidentirano je gotovo pola milijuna pčelinjih zajednica, pri čemu se bilježi blagi porast.  

Među 42 poljoprivredno-prehrambena proizvoda čiji naziv je registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti i zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, nalazi se i Slavonski med, Zagorski bagremov med i Goranski medun, dok je u postupku Dalmatinski med i Istarski med / Istrski med. 

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje