Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je 21. svibnja 2022. sudjelovala na 4. izložbi bučinih ulja Alpe – Adria i 11. izložbi bučinih ulja Hrvatske u Varaždinu. Za naslov šampiona ove se godine natjecalo čak 158 bučinih ulja iz pet zemalja, Hrvatske, Austrije, Slovenije, Mađarske i Češke. Tom je prilikom ministrica uručila priznanje šampionu izložbe, Mladenu Cesarecu iz Krapinsko-zagorske županije.

Na ovoj jedinstvenoj izložbi sudjelovala su isključivo 100 posto čista ulja, a natjecanje se odvijalo u dvije kategorije – djevičansko bučino ulje proizvedeno tradicionalnim postupkom, uz prženje, te hladno prešano bučino ulje.  

Proizvodi više dodane vrijednosti, koje smo imali danas prilike vidjeti i kušati na izložbi, govore nam o ozbiljnosti i spremnosti hrvatskih proizvođača da konkuriraju ne samo na lokalnom, već i na zahtjevnom međunarodnom tržištu. O tome svjedoči i visoko sedmo mjestu na kojem se Hrvatska nalazi po broju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u EU kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Međutim, dodatan uspjeh hrvatskih proizvođača proizlazi iz činjenice da se čak 19 proizvoda nalazi u postupku zaštite, a među njima i Varaždinsko bučino ulje, koje ima prijelaznu nacionalnu zaštitu kao zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla, izjavila je ministrica Vučković. Čestitala je organizatorima i svim sudionicima izložbe, posebice nagrađenim proizvođačima.

Poljoprivrednici Varaždinske županije prepoznali su važnost korištenja Programa ruralnog razvoja te je za njihove projekte odobreno 649 milijuna kuna i isplaćeno 483 milijuna kuna. Putem Mjere 7, koja se odnosi na ulaganja u lokalnu  infrastrukturu, ugovoreno je 158 milijuna kuna te isplaćeno 106 milijuna kuna, pri čemu se 14 projekata u ukupnoj vrijednosti odobrene potpore 67 milijuna kuna odnosi na ulaganja u dječje vrtiće. U svrhu olakšavanja poslovanja u koronakrizi varaždinskim poljoprivrednicima isplaćeno je više od 27 milijuna kuna.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje