Anita Trojanović iz Paljeg Brda u Konavlima dobitnica je devetog Agro Oskara. Nagradu je ovoj 30-godišnjakinji iz sela na krajnjem jugu Hrvatske na današnjoj svečanoj završnici izbora za najbolje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo – Zlata vrijedan uručila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Bit će mi to odličan poticaj za dalje, rekla je vidno iznenađena Anita. Ona je vlasnica OPG-a na kojem s roditeljima Marijom i Nikšom drži krave, pravi sir, uzgaja voće i povrće.

Anita je na zagrebačkom Agoronomskom fakultetu završila krajobraznu arhitekturu. Ni trenutka nije dvojila da se po završetku studija vrati u svoje pitoreskno selo na tromeđi Hrvatske, BiH i Crne Gore. Tamo se u srcu šume smjestilo gospodarstvo obitelji Trojanović. Na njemu se uređuje i stoljetna kamena kuća za odmor s vinski podrumom. Štemanje terase i kupaone je Anita sama obavila. Ova svestrana poljoprivrednica aktivna je u Udruzi Dragodid s kojom pravi suhozide i podučava umijeću njegove izgradnje. Za osvojeno prvo mjesto Anita Trojanović dobila je 30 tisuća kuna.

U izboru Večernjeg lista i Ministarstva poljoprivrede u kojem svaku županiju te Grad Zagreb predstavlja po jedno obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo drugo je mjesto pripalo obitelji Palinkaš. Devedesetih su prognani iz Vukovara, a danas su vlasnici imanja Pavlomir smještenog između Novog Vinodolskog i Bribira. Tamo imaju vinograde, kušaonicu i trgovinu. Ček na iznos od 20 tisuća kuna Spomenki Palinkaš uručila je Žana Lovrić, direktorica nabave prehrane Spara, generalnog pokrovitelja izbora.

Direktorica je pozvala sve ovogodišnje finaliste, ali i druge OPG-ovce da se jave Sparu kako bi dogovorili suradnju.

U ime Spara Hrvatska čestitamo svima koji su sudjelovali u izboru OPG Zlata vrijedan. Ponosni smo na naše višegodišnje partnerstvo u ovom vrijednom i važnom projektu, rekla je Lovrić.

Hvala svima, kazala je Spomenka čiji je suprug zaslužan što se žlahtina vratila u Vinodol. Nakon što je preuzela nagradu rekla nam je da svome Miroslavu neće ni reći za nju već će ga pustiti da u nedjelju u 16.05 sati na Drugom programu pogleda snimku s dodjele i ondje vidi.

Urednik plodova zemlje na HRT-u, koji je partner projekta, te ujedno i član žirija koji je dobitnike i odabrao, Vlatko Grgurić, obitelji Buretić iz Boljunskog Polja predao je nagradu u iznosu od 10 tisuća kuna za osvojeno treće mjesto u izboru. Buretići u malom istarskom  selu podno Učke imaju farmu krava i siranu u kojoj prerađuju mlijeko sa svoje farme. Nagradu je preuzela supruga vlasnika, Margita.

I dok je nagrada za prvo mjesto otišla na krajnji jug, nagrada za najbolju mladu nadu u poljoprivredi otišla je na krajnji istok, u Vrbanju, na OPG Ivana Spajića. OPG Ivan Spajić u Slavoniji uzgaja svinje, krave i koze i ima svoju mesnicu te zapošljava radnike. Mladom je poljoprivredniku ček na deset tisuća kuna uručio predsjednik žirija, Stjepan Blažević iz Večernjeg lista. Ivan ima puno planova za daljnji rad. Tako će u svojoj mesnici prodavati i pileće meso i kobasice pravljene od piletine. Planira otvoriti i trgovinu u Vrbanji, na farmi nedaleko od kuće gdje namjerava napraviti i pogon za preradu mesa. 

Tko je najbolji poljoprivrednik, odlučivali su telefonskim glasovanjem i čitatelji Večernjaka. Odabrali su da ove godine nagrada u iznosu od pet tisuća kuna, mobitel i e-pretplata na Večernji list ode u selo Nedeljanec, na OPG Fabijana Kolačka, proizvođača luka i krumpira. Vrijednom je Fabijanu nagradu predao glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić.