Međunarodna vrtna izložba Floraart najveći je hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe koji okuplja brojne domaće i strane izlagače, dok izložbu posjeti više stotina tisuća posjetitelja. Prvi Sajam cvijeća održan je na Gornjem Gradu 1966. godine u organizaciji Večernjeg lista. Potkraj 1975. godine stručno-organizacijske poslove Sajma preuzima tvrtka „Arto“. Prijelomni trenutak Sajam doživljava 1992. godine kada mijenja ime u Floraart, a organizaciju preuzima tvrtka – Zrinjevac. To je ujedno i godina redefiniranja Sajma u međunarodnu vrtnu izložbu koja iz gornjogradskih atrija, trgova i ulica seli na Prisavlje uz Boćarski dom Zrinjevac. Na izložbenom prostoru Parka Bundek, gdje je od 2006. godine, na više od trideset hektara otvorenog prostora i dvije tisuće četvornih metara zatvorena prostora, svake godine predstavi se više od 150 izlagača iz Hrvatske te 10-ak inozemnih izlagača.


U sklopu Izložbe održavaju se brojne promocije i različita tematska predavanja namijenjena posjetiteljima te natjecanje izlagača – Hrvatski kup florista i međunarodno natjecanje učenika srednjih škola. U sklopu Floraarta tradicionalno se organizira i prigodna prodaja cvijeća i sadnica.

Ove godine sajam je posjetilo oko 320.000 posjetitelja, predstavilo se 217 izlagača, a izlagalo je i 18 inozemnih izlagača.

Uz već tradicionalne natjecateljske discipline Hrvatskog kupa florista, Međunarodnog natjecanja učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća i drugih, tijekom svih 7 dana održavanja (30.05.-05.06.), bio je i bogat kulturno-umjetnički program.

KUD Desinec

 

POBJEDNICI HRVATSKOG KUPA FLORISTA

NATJECATELSKA DISCIPLINA: OSOBNA PREZENTACIJA

1. mjesto SUZANA LONJAK
2. mjesto SANJA HRŽIĆ
3. mjesto GORDANA ČESEN

NATJECATELSKA DISCIPLINA: SLOBODNI STIL STRUČKA
1. mjesto EDITA MERĆEP
2. mjesto SUZANA LONJAK
3. mjesto IRENA KOVAČIĆ
NATJECATELSKA DISCIPLINA: VJENČANI STRUČAK
1. mjesto SUZANA LONJAK
2. mjesto EDITA MERĆEP
3. mjesto SANJA HRŽIĆ

NATJECATELSKA DISCIPLINA: ARANŽIRANJE STOLA
1. mjesto SANJA HRŽIĆ
2. mjesto IRENA KOVAČIĆ
3. mjesto EDITA MERĆEP

UKUPNI POBJEDNIK HRVATSKOG KUP-a
SUZANA LONJAK

 

 

Ivan Stupnišek, mag.ing.agr.

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakHobi kutak: Kako izraditi biljni terarij?
Sljedeći članakAGRA -54.međunarodni poljoprivredno prehrambeni sajam
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985.g. u Zagrebu, gdje završava i Agronomski fakultet. Urednik u Gospodarskom listu i autor nekoliko stručnih članaka i znanstvenih radova. Član HND-a i DANH-a (Društva agrarnih novinara Hrvatske). OBRAZOVANJE: • U Zagrebu završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje Agronomski fakultet. • 2010. završava preddiplomski studij Agroekologije, završnim radom „Prorjeđivanje cvjetova i plodova jabuke“ na Zavodu za voćarstvo i pod mentorstvom Gorana Fruka, dipl.ing.agr., čime stječe akademsku titulu prvostupnika inženjera agroekologije. • 2012. završava diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam, diplomskim radom „Primjena hiperspektralne spektroradiometrije u kvalitativnoj procjeni spektralnih značajki tla“ pod mentorstvom doc.dr.sc.Ivane Šestak na Zavodu za opću proizvodnju bilja, čime stječe akademsku titulu magistra inženjera ekološke poljoprivrede i agroturizma. RADNO ISKUSTVO: Od 2014. godine urednik u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić j.d.o.o. na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi, u Stil pekarna d.o.o., kao prodajni predstavnik. U Interpunkt d.o.o. tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji d.o.o. kao suorganizator i suvoditelj za Care International Organization i na radnome mjestu voditelja eventa za klijenta Zagrebačku banku. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof.dr.sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt), Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt) i poljoprivrednoj ljekarni u Sesvetskom Kraljevcu. PODRUČJA INTERESA: Precizna poljoprivreda, ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. ZNANSTVENE PUBLIKACIJE: Autor znanstvenog rada A2 skupine (CAB Abstracts, FSTA) Stupnišek, I.; Fruk, G.; Jemrić, T., (2011). Usporedba različitih tehnika prorijeđivanja cvjetova i plodova jabuke. Glasnik zaštite bilja, 34, 5; 12-16 (ISSN 0350-9664).