Međunarodna vrtna izložba Floraart najveći je hortikulturni događaj u ovom dijelu Europe koji okuplja brojne domaće i strane izlagače, dok izložbu posjeti više stotina tisuća posjetitelja. Prvi Sajam cvijeća održan je na Gornjem Gradu 1966. godine u organizaciji Večernjeg lista. Potkraj 1975. godine stručno-organizacijske poslove Sajma preuzima tvrtka „Arto“. Prijelomni trenutak Sajam doživljava 1992. godine kada mijenja ime u Floraart, a organizaciju preuzima tvrtka – Zrinjevac. To je ujedno i godina redefiniranja Sajma u međunarodnu vrtnu izložbu koja iz gornjogradskih atrija, trgova i ulica seli na Prisavlje uz Boćarski dom Zrinjevac. Na izložbenom prostoru Parka Bundek, gdje je od 2006. godine, na više od trideset hektara otvorenog prostora i dvije tisuće četvornih metara zatvorena prostora, svake godine predstavi se više od 150 izlagača iz Hrvatske te 10-ak inozemnih izlagača.

 width=

 width=
U sklopu Izložbe održavaju se brojne promocije i različita tematska predavanja namijenjena posjetiteljima te natjecanje izlagača – Hrvatski kup florista i međunarodno natjecanje učenika srednjih škola. U sklopu Floraarta tradicionalno se organizira i prigodna prodaja cvijeća i sadnica.

Ove godine sajam je posjetilo oko 320.000 posjetitelja, predstavilo se 217 izlagača, a izlagalo je i 18 inozemnih izlagača.

Uz već tradicionalne natjecateljske discipline Hrvatskog kupa florista, Međunarodnog natjecanja učenika srednjih škola u aranžiranju cvijeća i drugih, tijekom svih 7 dana održavanja (30.05.-05.06.), bio je i bogat kulturno-umjetnički program.

 width=

KUD Desinec

 

 width=

POBJEDNICI HRVATSKOG KUPA FLORISTA

NATJECATELSKA DISCIPLINA: OSOBNA PREZENTACIJA

1. mjesto SUZANA LONJAK
2. mjesto SANJA HRŽIĆ
3. mjesto GORDANA ČESEN

NATJECATELSKA DISCIPLINA: SLOBODNI STIL STRUČKA
1. mjesto EDITA MERĆEP
2. mjesto SUZANA LONJAK
3. mjesto IRENA KOVAČIĆ
NATJECATELSKA DISCIPLINA: VJENČANI STRUČAK
1. mjesto SUZANA LONJAK
2. mjesto EDITA MERĆEP
3. mjesto SANJA HRŽIĆ

NATJECATELSKA DISCIPLINA: ARANŽIRANJE STOLA
1. mjesto SANJA HRŽIĆ
2. mjesto IRENA KOVAČIĆ
3. mjesto EDITA MERĆEP

UKUPNI POBJEDNIK HRVATSKOG KUP-a
SUZANA LONJAK

 

 

Ivan Stupnišek, mag.ing.agr.

Prethodni članakPobijanje ugovora o doživotnom uzdržavanju
Sljedeći članakAGRA -54.međunarodni poljoprivredno prehrambeni sajam
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362