Krajem veljače, Dario Juričan sa suradnicima je predstavio novu udrugu Zeleni inkubator. Cilj udruge je poticati održivi razvoj i nove tehnologije proizvodnje hrane. Udruga će se baviti edukacijom građana i ekološkim uzgojem hrane.

Kako je spomenuo Juričan, ideja za pokretanje udruge leži u činjenici kako je realni problem nedostatak edukacije izvan institucija poput fakulteta. S obzirom da će proizvodnja hrane bit sve veći problem i cijene hrane mogu samo rasti, javila se potreba za osnivanjem udruge koja će educirati građane vezano uz planiranje vrta i uzgajanje hrane te da se promoviraju zelene tehnologije.

Uz Juričana, udrugu su predstavili urbana vrtlarica Andreja Čoh te Saša Paparella, istraživački novinar i autor filma „Pojesti“. On je ukratko predstavljen na održanom predstavljanju udruge. Kako je Paparella spomenuo, hrana je stvarni problem čovječanstva. Ne znamo kako ćemo sve prehraniti uz očekivano povećanje broja stanovnika na 9 milijardi. U filmu se spominju suvremene tehnologije uzgoja hrane poput hidropona, akvaponik, aeroponik, nove tehnologije uzgoja ribe te upotreba kukaca u prehrani. Oni iznimno obiluju bjelančevinama.

Kako je spomenuto, ako temperatura na Zemlji poraste za 4 °C, pola farmi će postati neupotrebljivo. Govorilo se i o mesu iz matičnih stanica te značaju kloniranja. Spomenuo se i primjer uzgoja ribe u uzgajalištima, obzirom da živa u mesu ribe postaje sve veći problem. Tako se nameće pitanje; je li bolje jesti ribu iz uzgajališta koja je nešto masnija ili onu iz mora koja sadrži živu?

Kako god, prehrambene navike ljudi morat će se mijenjati, završio je svoje izlaganje Paparella.

Urbano vrtlarstvo i besplatne radionice na Savici

Andreja Čoh naglasila je kako prve radionice na lokaciji Medulićeva 6 kreću 5.3. i 12.3.2022. s početkom u 10h. Radionice naziva Jestivi balkon (I i II) bit će podijeljene u 4 tematske cjeline; planiranje vrta, uzgajanje presadnica, kompostiranje u kući i uzgajanje začinskog bilja i jagoda na balkonu.

Zeleni inkubator će se u svom radu baviti educiranjem građana i ekološkim uzgojem hrane. Posebno sezonskog povrća i mahunarki. I to u vrtu površine 50 četvornih metara na zagrebačkoj Savici u Ulici Prisavlje na dijelu parceliziranog „Gradskog vrta“. Njega je udruga dobila na korištenje početkom ove godine.

Udruga će prezentirati i educirati o novim tehnologijama i vještinama u urbanom vrtlarstvu te ekološki prihvatljivim metodama zaštite od bolesti i štetnika primjenom ljepljivih ploča, mamaca, lovnih lampi, tehnika malčiranja, zaštitnih mreža i drugih rješenja. Naglašavat će se i značaj očuvanja oprašivača kao i povećanje njihovog broja u urbanim vrtovima. Praktične radionice na Savici bit će besplatne za građane. Posebno valja istaknuti radionice za najmlađe. Oni će se tako moći upoznati s proizvodnjom hrane i naučiti više o održivom korištenju okoliša te zaštiti okoliša.

Zelenom inkubatoru pomoći će stručnjaci s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, posebno prof. dr. sc. Darija Lemić i Helena Virić Gašparić, mag. ing. agr. Iz udruge su kroz mjesec do dva najavili prototip indoor sustava za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru. Kako su istaknuli iz udruge, dobar primjer kako se na maloj površini može uzgajati hrana je microgreens sa 17. kata jedne zagrebačke zgrade.

To je sto posto urbana farma obitelji Butković koja uspješno proizvodi mikrozelenje, peničnu travu i drugo bilje u stanu. U Zelenom inkubatoru se inače zalažu da ravni krovovi budu zeleni te da se u Zakon o gradnji unese da se barem 50 % svakog novog ravnog krova mora ozeleniti i postaviti solarni kolektori. Poduzetnike i građane treba stimulirati poreznim olakšicama i povlasticama za eko gradnju. Sve javne ustanove s ravnim krovom treba obvezati, ako postoje statičke predispozicije, da naprave zeleni krov i kolektore do 2025.  Nadamo se da će svoj cilj ispuniti. Sve željne novih znanja pozivamo da prate sva događanja na www.zeleniinkubator.hr i posjete neku od predstojećih radionica.

Prethodni članakNezadovoljstvo zbog osiguranja voćnjaka od elementarnih nepogoda
Sljedeći članakAplikacija Planton – vlastiti vrt u bilo kojem dijelu Hrvatske
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362