Vrijeme pripreme: 40 minuta
Masa tikve i jabuka u receptu odnosi se na očišćeno povrće, odnosno voće.
SASTOJCI:
✤ 400 g butternut tikve
✤ 600 g jabuka
✤ sok od 3 limuna (i korica ako se radi o eko limunu)
✤ 1 vanilin šećer
✤ 300 g šećera
✤ 1 žličica cimeta
Butternut tikve (puterice ili muškatne tikve) idealne su za ovaj recept. Želite li nešto intenzivniji okus džema, možete izabrati i hokaido ili neku drugu tikvu narančastog mesa.
PRIPREMA:
❥ Tikve ogulite i očistite od koštica te narežite na kocke. Jabuke također ogulite, očistite od središta i narežite na kocke. Limune operite, iscijedite, te ako se radi o ekološki proizvedenim limunima, naribajte u smjesu i limunovu koricu.
❥ Dodajte u lonac za kuhanje kocke jabuke i tikve, sok i koru limuna te kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša (nakon što zavrije oko 30 minuta).
❥ Želite li džem s većim komadima jabuke i tikve, zgnječite smjesu lagano drobilicom za krumpir.
❥ Ako želite glatku smjesu, možete je usitniti štapnim mikserom dok ne budete zadovoljni konzistencijom.
❥ U lonac dodajte šećer i vanilin šećer te vratite na vatru. Miješajte smjesu dok se šećer ne otopi, a zatim nastavite kuhanje dok struktura džema ne bude zadovoljavajuća. Gustoću treba provjeriti na način da se izvadi malo džema na tanjurić i ohladi – ne bi se trebao razlijevati po tanjuriću.
❥ Duljina kuhanja do željene gustoće može varirati od 20 do 60 minuta.
❥ Kad džem postigne željenu gustoću, ulijte ga u staklenke.
❥ Stakleni vrč koji ćemo koristiti za usipavanje te same staklenke i poklopce potrebno je oprati deterdžentom i toplom vodom te sterilizirati u pećnici (100 °C na 5 minuta, pa ugasiti pećnicu i ostaviti ih dok se ne ohlade).
❥ Džem je iz lonca u kojem se kuhao potrebno kipući preliti u stakleni vrč te uliti u vruće staklenke i odmah zatvoriti.
❥ Napunjene staklenke stavite na mjesto za hlađenje, omotajte termoizolacijskim materijalom poput deke (ručnika) te ohladiti.
❥ Nakon hlađenja operite staklenke izvana, osušite, označite naljepnicom i spremite u smočnicu.
ČUVANJE:
Džem od butternut tikve i jabuka čuva se na suhom i hladnom mjestu, a najbolji je za konzumaciju do 12 mjeseci.
Pročitaj još:
Ajvar od pečene paprike i patlidžana