Potočarka je višegodišnja biljka iz porodice kupusnjača koja raste u hladnim čistim tekućim vodama, a kres salata jednogodišnja biljka koja raste samoniklo. Kao povrće kod potočarke se koriste mladi izboji s listovima, bogati vitaminima i mineralima. Upotrebljavaju se kao svježa salata, za dekoraciju, kuhani za juhe i umake te za ekstrakte začina. Ima blagi okus sličan rotkvici. Potočarka pospješuje lučenje probavnih sokova, a pomaže kod slabokrvnosti, katara pluća i bolesti žućnog mjehura. Kres salata je bogat izvor minerala i vitamina, a najviše se koristi kao svježa salata ili kao dodatak juhama, umacima, sirnim namazima i sl. Ima i antioksidativno djelovanje.
Potočarka je vodena biljka s plitkim adventivnim korijenjem kojim se drži uz tlo. Stabljika je vriježasta, razgranata, većim dijelom u vodi, a u pazušcima listova također razvija adventivno korijenje. Vrhovi grana su iznad vode, na kojima nema korijenčića. Listovi su debeli, sjajni, naizmjenični, neparnoperasti. U uvjetima dugog dana biljke prelaze u generativnu fazu, kad se na vrhovima grana pojavljuju cvatovi s bijelim cvjetovima. Plod je komuška, a sjeme je vrlo sitno tako da u 1 g ima između 3400 i 6700 sjemenki.
Potočarka – kako ju uzgojiti?
Potočarka se razmnožava vegetativno, reznicama stabljike s adventivnim korjenčićima ili izravnom sjetvom sjemena uz sklop od 100 do 200 biljaka po m2. Uzgaja se kao jednogodišnja kultura kroz 10 do 12 mjeseci. U ekstenzivnom uzgoju potočarka je višegodišnja biljna vrsta, a može se iskorištavati do 10 godina. Berba počinje 20-ak dana nakon sadnje ili 40 do 50 dana nakon sjetve. Beru se izboji dugi 15 do 20 cm svakih 10 dana u proljeće, a svaka tri tjedna u jesen. Tijekom godine može se ostvariti oko 20 berbi, s prinosom od 4 kg/m2 u svakoj berbi.
Za uzgoj potočarke potrebno je osigurati sljedeće preduvjete:
- vodena površina s 1 % pada,
- razina vode u početku uzgoja 0,6 do 2 cm, a u vrijeme berbe između 6 i 15 cm,
- brzina toka vode od 60 do 120 cm/s, odnosno od 400 do 1000 l/m2 dnevno,
- temperatura vode 10 do 15 °C,
- alkalna reakcija (pH oko 7,5) vode s niskim sadržajem nitrata i kalija.
Zbog navedenog, potočarka je pogodna za uzgoj različitim hidroponskim tehnikama („ebb and flow“, tehnika hranivog filma, vertikalni hidropon) u zaštićenim prostorima.
Kres salata
Kres salata je jednogodišnja biljka koja samoniklo raste uz rijeke, puteve i na ostalim ruderalnim staništima. Kao povrće koristi se mlada rozeta lišća, oko 30 dana nakon sjetve, ili cijeli nadzemni dio biljke u fazi kotiledona. Bogat je izvor minerala i vitamina, a najviše se koristi kao svježa salata ili kao dodatak juhama, umacima, sirnim namazima i sl. Ima pikantan okus, otvara apetit, a sadrži i tvari s antibiotskim djelovanjem.
Rozeta lišća ima 15 do 20 cm u promjeru. Kotiledoni su trodijelni, a listovi lirasti, duboko urezani pa djeluju kao neparnoperasti. U uvjetima dugog dana i viših temperatura prorasta cvjetna stabljika visoka 25 do 50 cm, s bijelim ili svijetloružičastim cvjetovima skupljenima u grozdasti cvat. Plod je komuška sa sitnim crvenosmeđim sjemenkama. U 1 g može biti 400 do 750 sjemenki.
Kres salata je biljka skromnih zahtjeva. Dobro uspijeva i u polusjeni. Klije već pri 5 do 6 °C, a raste od 15 do 25 °C, gotovo na svakom tlu. Za kontinuiranu berbu, na otvorenom se sije od ožujka do rujna svakih desetak dana. Sije se vrlo plitko, širom ili u redove razmaknute 8 do 15 cm, 5 do 8 g/m2 kako bi se postiglo oko 1000 biljaka/m2. Ovisno o uvjetima uzgoja rozeta dospijeva za berbu 15 do 30 dana nakon sjetve. Mlado lišće dužine 6 do 10 cm reže se u razini tla. Moguće je ostvariti prinos od 3 do 4 kg/m2.
Tablica 1. Sadržaj vitamina i minerala u 100 g (prema USDA) Sadržaj % Preporučenog dnevnog unosa Vitamini Potočarka Kres salata Potočarka Kres salata Vitamin A 3191 IU 6917 IU 64 138 Vitamin C 43,0 mg 69,0 mg 72 115 Vitamin E 0,1 mg 0,7 mg 5 4 Vitamin K 250 µg 542 µg 312 677 Vitamin B1 0,1 mg 0,1 mg 6 5 Vitamin B2 0,1 mg 0,3 mg 7 15 Vitamin B3 0,2 mg 1,0 mg 1 5 Vitamin B5 0,3 mg 0,2 mg 3 2 Vitamin B6 0,1 mg 0,2 mg 6 12 Vitamin B9 9,0 µg 80 µg 2 20 Kolin 9 mg 19,5 mg Betain 0,2 mg Minerali Kalcij 120 mg 81 mg 12 8 Željezo 0,2 mg 1,3 mg 1 7 Magnezij 21,0 mg 38,0 mg 5 10 Fosfor 60 mg 76,0 mg 6 8 Kalij 330 mg 606 mg 9 17 Natrij 41,0 mg 14,0 mg 2 1 Cink 0,1 mg 0,2 mg 1 2 Bakar 0,1 mg 0,2 mg 4 9 Mangan 0,2 mg 0,6 mg 12 28 Selen 0,9 µg 0,9 µg 1 1
Pogodne za uzgoj klijanaca
Obje vrste i potočarka i kres salata pogodne su za uzgoj klijanaca ili „microgreensa“. Za uzgoj i upotrebu klijanaca u vlastitom kućanstvu najčešće se koriste posude od polietilena visoke gustoće, visine 4 do 6 cm, ispunjene supstratom organskog ili anorganskog podrijetla, no mogu se koristiti i polistirenski kontejneri namijenjeni proizvodnji presadnica.
Na tržištu su dostupna i hobi pakiranja za uzgoj „microgreensa“ u stanu ili na balkonu, koja uz posudu sadrže i sjeme za uzgoj. Kao supstrat mogu se koristiti treset, vermikulit, perlit i kora drveća te pijesak, vlakna kokosa, pamuka i jute. Sjeme koje se koristi u uzgoju ne smije biti tretirano kemijskim sredstvima protiv bolesti i štetnika, a treba biti kalibrirano, visoke čistoće i klijavosti iznad 95 %. Sije se do 40 000 sjemenki po m2. Nakon sjetve posude se prekrivaju papirnatim ubrusima ili polietilenskom folijom kako bi se održala vlažnost i optimalna temperatura tijekom klijanja.
Optimalna temperatura i relativna vlaga zraka su u rasponu od 21 do 25 °C, odnosno, 50 do 60%. Nakon klijanja papirnati ubrusi i folija se uklanjaju, a biljkama je potrebno osigurati fotoperiod od 12 sati svjetla i 12 sati tame uz održavanje optimalne vlage supstrata. „Microgreens“ dospijevaju za berbu 7 do 21 dan nakon klijanja. Dospijevanje ovisi o vrsti, klijavosti sjemena, abiotskim čimbenicima tijekom uzgoja te sustavu proizvodnje. Berba se obavlja nakon pojave prvih pravih listova te visine biljaka 2,5 do 8 cm, odnosno, 5 do 10 cm. Bere se sterilnim škarama ili nožem nekoliko milimetara iznad supstrata.