Prednosti hidroponije su u raznim segmentima uzgoja. Što bi rekli na to da postoji način da se biljke uzgajaju brže, da budu veće i da se koristi samo 5% vode koja je inače potrebna? Pretpostavljate da je to nemoguće. Pa ipak, hidroponija vam omogućuje upravo to. Hidroponi su tehnika za uzgoj biljaka bez tla, koristeći samo vodu, hranjivu otopinu i medij za držanje biljaka na mjestu.

Iako se razne vrste vodenih kultura prakticiraju već nekoliko tisuća godina, tek je posljednjih 100 godina znanost koja stoji iza hidroponije u potpunosti shvaćena. To je omogućilo domaćim i komercijalnim uzgajivačima uzgoj biljaka na nove načine koji imaju posebne prednosti. U nastavku otkrijte neke od najatraktivnijih značajki hidroponije.

Bolja raspodjela prostora

Biljke koje rastu hidroponski zahtijevaju 20% manje prostora nego biljke koje se uzgajaju u tlu. Glavni razlog je to što se korijeni hidroponskih biljaka ne moraju širiti unutar tla zbog hranjivih tvari i vode. Voda i hranjive tvari daju se korijenima izravno, ili povremeno ili stalno, ovisno o individualnoj hidroponskoj tehnici.

Hidroponi štede vodu

Hidroponske biljke mogu rasti s čak 10 puta manje vode nego kad rastu u tlu.Hidroponi koriste recirkuliranu vodu, gdje biljke apsorbiraju ono što im je potrebno, a otjecanje se hvata i vraća u sustav. Jedini gubitak je voda zbog curenja i isparavanja, ali učinkovito postavljanje će smanjiti gubitke ako je moguće. Globalna proizvodnja hrane nastavlja rasti iz godine u godinu i troši više vode nego ikada prije. Ako ne koristimo tehnologije kao što je hidroponija za održiviju poljoprivredu, ugrožavamo okoliš našeg planeta.

Kontrola klime

Hidroponski okoliš osigurava potpunu kontrolu nad klimom. Možete prilagoditi temperaturu, intenzitet i trajanje svjetla, pa čak i sastav zraka, sve u skladu s onim što je potrebno za optimalan rast. To stvara put za uzgoj proizvoda bez obzira na godišnje doba, što znači da poljoprivrednici mogu povećati proizvodnju tijekom cijele godine, a potrošačima su dostupni proizvodi kad god to požele.

Biljke rastu brže i veće s hidroponijem

Ono što iznenađuje kod hidroponije je sposobnost za rast. Stvaranjem idealnih uvjeta biljke dobivaju savršenu količinu hranjivih tvari koje dolaze u izravan kontakt s korijenom. Biljke stoga ne trebaju trošiti dragocjenu energiju u potrazi za razrijeđenim hranjivim tvarima u tlu. Umjesto toga, mogu preusmjeriti svoju pozornost na uzgoj i proizvodnju voća, što rezultira boljom stopom rasta i većim biljkama.

Više kontrole nad pH

Za razliku od uzgoja biljaka u tlu, esencijalni minerali za rast u potpunosti se nalaze u rastućoj otopini. pH ove otopine može se lako prilagoditi i precizno izmjeriti kako bi se osiguralo održavanje optimalnog pH u svakom trenutku. Osiguravanje optimalnog pH povećat će sposobnost biljke da unese bitne minerale. Ako pH vrijednosti variraju previše, biljke gube sposobnost apsorbiranja hranjivih tvari.

Nema korova, štetočina ili bolesti

Korovi su dugotrajan problem za uklanjanje iz tla i mogu utjecati na rast biljaka koje kultivirate. S hidroponijom oni više nisu problem. Slično tome, štetnici koji se prenose u zemlju nisu problem.

Hidroponi su manje intenzivni

Iako su troškovi postavljanja hidroponskog sustava nesumnjivo skuplji, bilo za kućnu ili komercijalnu upotrebu, rad koji je uključen u uzgoj biljaka znatno je smanjen zahvaljujući upotrebi automatskih regulatora koji reguliraju koncentraciju pH i gnojiva u otopini i sve ostale parametre važne za rast biljke kao svjetlo, vlaga itd.

Nestabilno vrijeme nije problem

Kako se većina hidroponskih biljaka uzgaja ili u zatvorenom prostoru ili u staklenicima, a sva potrebna voda i hranjive tvari se dodaju ručno, eliminira se nesigurnost koja dolazi s nepredvidljivim vremenom.

Je li hidroponski uzgojena hrana zdrava?

Sposobnost reguliranja koncentracije hranjivih tvari u otopini stvara prostor za uzgoj nutricionistički superiornih biljaka. Važno je zapamtiti da postoje različite vanjske varijable koje je potrebno uzeti u obzir, bez obzira na način uzgoja, uključujući i godišnje vrijeme koje se bere, koliko dugo nakon žetve i kako se obrađuju nasadi. Sadržaj hranjivih tvari varira ovisno o tim čimbenicima, no krajnji je zaključak da hidroponski rast može proizvesti zdravu, ako ne i zdraviju hranu od konvencionalnih metoda.

Dakle, preporučuje li se hidroponija?

Iako je ovaj članak usredotočen na prednosti hidroponije, treba uzeti u obzir i negativne strane. Međutim, činjenica da tržište za hidroponiju raste tako brzo, vjerojatno je dovoljan dokaz da je to održiva kultivacijska tehnika vrijedna razmatranja.

Obratite se Hanna Instruments timu kako bi za Vaše potrebe pronašli najbolje rješenje.

 class=

Stranice u tiskanom izdanju: 31

Prethodni članakOprez kod rada dok su visoke temperature!
Sljedeći članakTraktorska kabina glavu čuva
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.