Beze kora:

✦6 bjelanjka

✦prstohvat soli

✦250 g šećera

✦1 žlica škrobnog brašna (gustina)

✦1 žlica limunovog soka (ili octa)

Priprema: 

 class=

1. Bjelanjke s prstohvatom soli izmiksati u čvrsti snijeg, postupno dodavajući šećer. Miksati oko 5 minuta dok se sav šećer ne otopi, da se dobije čvrsti beze. Smanjiti mikser na najmanju brzinu, pa umiješati škrobno brašno  i ocat.

 class=

2. Na papiru za pečenje iscrtati krug promjera 28 cm a unutar njega još jedan manji, promjera oko 15 cm i okrenuti naopačke. Žlicom redati beze smjesu u obliku vijenca. Pomoću špatule dodatno oblikovati vijenac, a odozgo žlicom napraviti udubljenje za kremu. Peći 1 sat i 30 minuta u zagrijanoj pećnici na 120 °C. Zatim ugasiti pećnicu i ostaviti vijenac da se ohladi zajedno s pećnicom. Za vrijeme pečenja ne otvarati pećnicu.

Krema:

✦6 žumanjaka

✦100 g šećera u prahu

✦2 vanilin šećera

✦250 g mascarpone sira

✦200 ml vrhnja za šlag

Priprema:

 class=

3. Žumanjke i šećer u prahu pjenjačom izmiješati, pa kuhati na pari oko 8 minuta, dok se ne počne zgušnjavati.

Ohladiti pa umiksati mascarpone.

 class=

4. U drugoj posudi izmiksati vrhnje u šlag, pa ručno umiješati u kremu.

I još:

✦200 ml vrhnja za šlag

✦voće po želji

Priprema:

 class=

5. Na ohlađenu beze koru istisnuti pomoću slastičarske vrećice žutu kremu, a na nju izmiksano vrhnje u šlag. Ukrasiti sezonskim voćem.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakSchwarzwald u čaši
Sljedeći članakUčkarski samanj i ove godine na Poklonu
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.