Biskvit:

✦200 g čokolade za kuhanje

✦200 g maslaca

✦8 jaja

✦150 g šećera

✦sok i korica naranče

✦200 g mljevenog rogača

Priprema: Čokoladu i maslac otopiti na laganoj vatri i malo ohladiti. Jaja pjenasto izmiksati sa šećerom dok smjesa ne pobijeli pa umiješati otopljenu čokoladu i maslac. Dodati sok i koricu naranče, a zatim rogač. Smjesu uliti u kalup obložen papirom za pečenje, di­menzije 32 x 22 cm. Peći oko 25 minuta na 170 °C.

Premaz:

✦4 žlice džema od jagoda (ili višnje, marelice) +2 žlice ruma

Priprema: Džem pomiješati s rumom, zagrijati na laganoj vatri i premazati ohlađeni biskvit.

Ganache:

✦200 ml vrhnja za šlag

✦100 g čokolade za kuhanje

✦sjeckani bademi

Priprema: Čokoladu i vrhnje za šlag otopiti na laga­noj vatri i preliti po kolaču. Posipati grubo sjeckanim bademima i staviti na hlađenje.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode


Prethodni članakRoboti u zaštiti i kultivaciji biljaka
Sljedeći članakSovine oči
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.