Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora Marijana Petir posjetila je krajem studenog ove godine prvu hrvatsku Banku hrane i Logistički centar za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama u Heinzelovoj ulici u prostoru koji je Grad Zagreb ustupio na korištenje gradskom Crvenom križu, a čije opremanje je sufinancirano sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti putem Ministarstva poljoprivrede.
Samo u prošloj godini Crveni križ Zagreb je kroz svoje aktivnosti pomogao da se 180 tona hrane ne baci već da se donira obiteljima i pojedincima koji su u potrebi.
Nabavljena 3 gospodarska vozila
–Banka hrane je centralno mjesto za organizirano i dugotrajno prihvaćanje, skladištenje i distribuciju hrane između donatora i posrednika. Kroz 240 tisuća eura vrijedan projekt, zagrebački Crveni križ nabavio je tri gospodarska vozila kojima je zaokružena cjelina distributivno-logističkog centra, a donatorima je omogućeno brzo i jednostavno doniranje viškova hrane, rekao je Petar Penava, ravnatelj gradskog Crvenog križa.
Banka hrane nalazi se u sklopu Logističkog centra, unutar kojeg djeluje i Socijalni dućan u kojem, kroz zaprimanje donacija i svakodnevnu podjelu paketa hrane i higijenskih potrepština za 20-ak socijalno ugroženih osoba, Crveni križ Zagreb brine za ukupno 700 korisnika na godišnjoj razni.
Djelatnici zagrebačkog Crvenog križa pokazali su zastupnici Petir Banku hrane i Logistički centar te je upoznali sa sustavom e-doniranja na kojem je 335 donatorskih i 112 posredničkih profila.
Marijana Petir pozvala je trgovačke lance, prehrambenu i prerađivačku industriju kao i građane da zapakiranu i deklariranu hranu koja je pred istekom roka trajanja, doniraju u Banku hrane umjesto da je bacaju, jer će na taj način pomoći pojedincima i obiteljima slabijeg imovinskog stanja, ali i doprinijeti smanjenju bacanja hrane. Prema podacima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, oko 76 posto otpada od hrane nastaje u kućanstvima, 14 posto u primarnoj proizvodnji uključujući OPG-ove, pet posto u ugostiteljskoj djelatnosti, tri posto u preradi i proizvodnji i dva posto u maloprodaji i ostaloj distribuciji hrane.
Izvor: Hrvatski Sabor, Odbor za poljoprivredu