Vrijeme pripreme: 45 minuta
Sastojci:
Za koru
✦300 g mljevenih krekera
✦150 g maslaca
✦100 ml jogurta
Za fil od sira
✦500 g svježeg sira
✦500 ml jogurta
✦180 g kiselog vrhnja
✦100 g crnog sezama
✦200 g sitno sjeckane šunke
✦1 vrećica želatina – 15 g
✦sol prema ukusu
Za dekoraciju
✦cherry rajčica, svježi peršinov list, krekeri
Krekere sameljite, dodajte otopljeni maslac, promiješajte i dodajte jogurta. Treba dobiti smjesu malo mrvičaste strukture. Utisnite smjesu u okrugli kalup promjera 28 cm obložen acetatnom folijom.
Želatinu pripremite prema uputstvima s vrećice. Sir i vrhnje promiješajte s jogurtom, pa ulijte želatinu otopljenu na najmanjoj vatri i pjenjačom dobro promiješajte. Dodajte sezam i komadiće šunke, kao i sol prema ukusu, u zavisnosti od slanoće sira. Sve treba promiješati.
Izlijte preko kore i stavite u hladnjak preko noći. Kad se ohladi i stegne, skinite obruč i dekorirajte cherry rajčicom, peršinovim listom i krekerima, ili prema želji.
Pišu: izv. prof. dr. sc. Katarina Lisak Jakopović,
izv. prof. dr. sc. Irena Barukčić Jurina,
prof. dr. sc. Rajka Božanić
Iz knjige “Od mlijeka do sira”, biblioteka Obitelj i gospodarstvo 47, Gospodarski list
Pročitajte još:
Neki tradicionalni sirevi iz Hrvatske
Proizvodnja drugih poznatih sireva