Povodom završetka EU projekta pod nazivom ”Ampelografsko-pomološko istraživački centar’‘ Sveučilišta u Zagrebu Agronomskog fakulteta, krajem prosinca 2023. g. održana je konferencija za novinare na fakultetskom dobru Jazbina u Zagrebu.

Okupljenim medijima prvi se obratio voditelj projekta prof. dr. sc. Edi Maletić koji je naglasio kako će budući centar omogućiti unapređenje vinogradarske, vinarske i voćarske struke i znanosti u Hrvatskoj. Dodao je da se radi o dugotrajnom projektu koji razvija istraživačku infrastrukturu i postavlja organizacijske preduvjete za visoko kvalitetna i za gospodarstvo relevantna istraživanja po pitanju proizvodnje vina i voća u Republici Hrvatskoj.

Naime, ovim projektom planira se priprema sve potrebne dokumentacije i ishođenje elektro-energetskih preduvjeta za uređenje i opremanje Ampelografsko-pomološkog istraživačkog centra na lokaciji Jazbina u Zagrebu, koji je u posjedu Agronomskog fakulteta još od 1939. godine.

Jazbina postaje centar vinogradarstva i voćarstva

Uspostavom, izgradnjom i opremanjem Ampelografsko-pomološkog istraživačkog centra stvorit će se uvjeti za ampelografska i pomološka istraživanja koje su temeljne discipline vinogradarstva i voćarstva, a Jazbina će postati centar vinogradarstva, vinarstva i voćarstva, naglasio je prof. Maletić.

Uz voditelja projekta, na tiskovnoj konferenciji sudjelovao je i predstojnik Zavoda za voćarstvo izv. prof. dr. sc. Goran Fruk s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Istaknuo je kako je cijela ova priča počela još 2017. godine, a cijeli projekt nisu uspjeli zaustaviti ni potresi, ni COVID pandemija te najavio iduće korake.

Nadamo se skorom otvaranju natječaja za sljedeću, treću fazu kroz koju ćemo se moći javiti za financiranje obnove zgrade i opremanja Ampelografsko-pomološkog istraživačkog centra. Uspostava istraživačkog centra na pokušalištu Jazbina Agronomskog fakulteta ciljana je upravo na toj lokaciji zbog pokusnih nasada vinograda i voćnjaka s tendencijom daljnjeg širenja. Blizina nasada i istraživačke infrastrukture omogućit će najsuvremenija istraživanja iz područja vinogradarstva i vinarstva te voćarstva, rekao je profesor Fruk.

Izv. prof.dr.sc. Goran Fruk i prof.dr.sc. Edi Maletić (desno) (Foto: Agronomski fakultet u Zagrebu)

Na Jazbini je trenutno 8,5 ha vinograda i 1,5 ha voćnjaka, a u planu je i sadnja novih nasada.

Transfer znanja prema proizvođačima

Prof. Maletić je još dodao kako će Agronomski fakultet te vinogradarska, vinarska i voćarska struka i znanost u Hrvatskoj kroz Ampelografsko-pomološki istraživački centar u potpunosti stati uz svjetsku znanost te nastaviti pratiti svjetske trendove u znanstvenim istraživanjima, ali i pospješiti transfer znanja prema proizvođačima.

Prednosti istraživanja s najnovijim tehnologijama i znanstvenim tehnikama su brojne. Omogućit će se ispitivanja karakterizacije autohtonih sorata vinove loze, optimizaciju kvasaca i tehnologija tijekom vinifikacije, istraživanje aroma, ispitivanje svojstava plodova i praćenje promjena njihovog dozrijevanja nedestruktivnim metodama kroz dulje vrijeme na istom plodu. Osim toga omogućit će se i organoleptičko ispitivanje vina, jakih alkoholnih pića, plodova i sokova do najsitnijih detalja.

Stoga ovaj projekt ima veliku vrijednost za unapređenje agronomske struke, a posebice vinogradarsko-vinarske i voćarske struke u Hrvatskoj.

Arhitektonski projekt budućeg Ampelografsko-pomološkog istraživačkog centra (Foto: Agronomski fakultet u Zagrebu)

Vrijednost opreme u laboratorijama se procjenjuje u vrijednosti od milijun eura, a posebna pozornost će se posveti budućem skladištenju voća, što je jedan od glavnih nedostataka domaćeg voćarstva, ističe prof. Fruk. Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u intenzitetu od 85%, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.012.092,68 HRK. Projekt u trajanju od 30+2 mjeseca provode Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo i Zavod za voćarstvo Agronomskog fakulteta.