Sadnjom 4000 komada hrasta lužnjaka u Sokolovcu pokraj Koprivnice počela je suradnja Podravke i Hrvatskih šuma koja će rezultirati time da će do konca desetljeća, 2030. godine, na račun koprivničke prehrambene kompanije biti posađeno 100 tisuća novih stabala.

Na lokaciji šumarije Sokolovac predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić i predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić zajedničkim su snagama posadili prve sadnice hrasta lužnjaka. Suradnja Podravke i Hrvatskih šuma provodi se u okviru strategije održivog poslovanja.

Odredili smo se između ostalog i za cilj čistog okoliša, a jedna od aktivnosti je i sadnja 100 tisuća stabala do 2030. godine kako bi osnažili prirodnu apsorpciju ugljičnog dioksida. Taj cilj pomoći će nam ostvariti Hrvatske šume. Ove godine 4 tisuće će biti posađeno na lokaciji u Podravini i 10 tisuća u Vrbovskom, objasnila je Dalić koja se ubrzo nakon toga prihvatila motike i s prvim čovjekom Hrvatskih šuma posadila prvi komad budućeg stabla hrasta lužnjaka.

Širi se ekološka svijest u hrvatskom društvu

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić kazao je kako ovom zajedničkom akcijom širi ekološka svijest u hrvatskom društvu te istaknuo od značaja što se u podsađivanje uključilo i hrvatsko gospodarstvo.

Vjerujem da će se i ostale firme uključivati sve više. Hrvatske šume podupiru i uključivanje građana na osobnoj razini. Danas uslijed klimatskih promjena, erozije terena, vrlo je bitno i presudno za buduće generacije da budemo društveno odgovorni jer današnji hrast ima životni vijek od 120 godina i duže. Znači radimo za tri, četiri generacije. Šume koje danas eksploatiraju Hrvatske šume sađene su za vrijeme Austro-Ugarske, kazao je Dujić te se pohvalio dobrim rezultatima akcije edukacije stavnovništa.

Paralelno s ovom akcijom radili smo i na edukaciji stanovništva na protupožarnoj zaštiti i vjerujemo da je radi toga goriva površina kroz ovu protupožarnu sezonu bila deset puta manja, nego unazad deset godina – kazao je Dujić te pozvao širu javnost da se uključi u aktivnosti zaštite prirode i pošumljavanja jer svi, bez obzira na status u društvu, moramo udisati kisik.

Ispred šumarije Sokolovac obratio se Tihomir Kolar koji je pojasnio kako je ovaj odsjek površine 27 hektara porušen tijekom 2022. godine.

U fazi smo popunjavanja. Te površine koje nisu dovoljno popunjenje sada će biti popunjene s cca 30 tisuća komada sadnica. Šumarija Sokolovac gravitira sa 7500 hektara na dvije gospodarske jedinice, ovo je Mesarica plavo, specifičan odjel na toj jedinici koji je bio jedini u hrastu lužnjaku. 140 godina je bio vijek tog hrasta i morali smo ići u obnovu. Čekamo 100 godina da naše generacije iza nas imaju u čemu uživati – kazao je Kolar.

Sadnja hrasta lužnjaka (Foto: Sonja Badalić)

Sadnice hrasta lužnjaka su domaće proizvodnje, uzgojene u rasadniku Hrvatskih šuma u Kloštru Podravskom, a uz autohtone sadnice i sadnja će biti vrhunska, zaključeno je tijekom sadnje.

(Foto: Sonja Badalić)