Biskvit (mjera je čaša od 180 ml):

✦3 jaja

✦1 čaša šećera (180 g)

✦1 vanilin šećer

✦1 čaša jogurta (180 g)

✦½ čaše ulja (90 g)

✦2 čaše glatkog brašna (240 g)

✦1 prašak za pecivo

✦1 staklenka kompota od višanja

Priprema: Pjenasto izmiksati jaja sa obje vrste šećera. Dodati jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo pa sve izmiksati. Smjesu uliti u kalup dimenzije 25 x 35 cm obložen papirom za pečenje. Po njemu rasporediti višnje iz kompota (340 g) i peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, 20 minuta.

Krema:

✦1000 ml mlijeka

✦2 pudinga od vanilije

✦6 žlica šećera

✦1 burbon vanilin šećer

Priprema: Skuhati puding u mlijeku sa šećerom i staviti na ohlađen biskvit. Staviti u hladnjak.

Žele:

✦sok od višanja iz kompota + voda do 1000 ml tekućine

✦6 žlica šećera

✦1 vanilin šećer

✦2 pudinga od vanilije

Priprema: Puding skuhati u soku od višnje uz dodatak vode i obje vrste šećera, pa preliti po ohlađenom kolaču. Dobro ohladiti i po želji ukrasiti šlagom.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakOptimalno rješenje za uzgoj postrnih usjeva
Sljedeći članakPrve izmjene natječaja za potporu malim poljoprivrednicima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.