Prhko tijesto:

✦180 g margarina

✦60 g šećera

✦prstohvat soli

✦2 žumanjka

✦2 žlice ruma

✦ribana korica limuna

✦200 g brašna (pola oštrog, pola glatkog)

Priprema:

Margarin sobne temperature, šećer i sol pjenasto izmiksati, dodati žumanjke, rum i li­munovu koricu, pa sve sjediniti mikserom u pje­nastu smjesu. Na kraju dodati brašno i sve zajed­no izmiksati.

Kalup dimenzije 30 x 20 cm obložiti papirom za pečenje i rasporediti smjesu žlicom. Ravnomjerno nožem razvući smjesu. Peći na 180 °C, oko 15 minuta.

Premaz:

✦5 – 6 žlica džema od marelice

Priprema:

Tijesto malo ohladiti i premazati dže­mom od marelice.

Preljev:

✦4 bjelanjka

✦prstohvat soli

✦100 g šećera u prahu

✦ribana korica limuna

✦50 g rezanih oraha

Priprema:

Bjelanjke tući u čvrst snijeg s prsto­hvatom soli, te postupno dodati šećer i limunovu koricu.

Rasporediti snijeg od bjelanjaka na tijesto, a na vrh posuti rezane orahe. Peći još oko 10 – 15 minuta u pećnici smanjenoj na 160 °C. Pećnicu ugasiti i ostaviti da se kolač suši.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Preporučujemo vam da pogledate još jedan fini recept: Brza sreća

Prethodni članakKako fermentacijom napraviti voćno vino od šipka ili nara?
Sljedeći članakPrinces krafne
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.