Prhko tijesto:
✦180 g margarina
✦60 g šećera
✦prstohvat soli
✦2 žumanjka
✦2 žlice ruma
✦ribana korica limuna
✦200 g brašna (pola oštrog, pola glatkog)
Priprema:
Margarin sobne temperature, šećer i sol pjenasto izmiksati, dodati žumanjke, rum i limunovu koricu, pa sve sjediniti mikserom u pjenastu smjesu. Na kraju dodati brašno i sve zajedno izmiksati.
Kalup dimenzije 30 x 20 cm obložiti papirom za pečenje i rasporediti smjesu žlicom. Ravnomjerno nožem razvući smjesu. Peći na 180 °C, oko 15 minuta.
Premaz:
✦5 – 6 žlica džema od marelice
Priprema:
Tijesto malo ohladiti i premazati džemom od marelice.
Preljev:
✦4 bjelanjka
✦prstohvat soli
✦100 g šećera u prahu
✦ribana korica limuna
✦50 g rezanih oraha
Priprema:
Bjelanjke tući u čvrst snijeg s prstohvatom soli, te postupno dodati šećer i limunovu koricu.
Rasporediti snijeg od bjelanjaka na tijesto, a na vrh posuti rezane orahe. Peći još oko 10 – 15 minuta u pećnici smanjenoj na 160 °C. Pećnicu ugasiti i ostaviti da se kolač suši.
Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu