Sastojci za kolač “Osvježenje s višnjama” (za 6 – 8 čaša):

✦200 g čajnih keksa s okusom čokolade

✦30 g otopljenog maslaca

Priprema: Kekse samljeti i pomiješati s otopljenim maslacem.

Krema:

✦500 ml mlijeka

✦2 pudinga od vanilije

✦4 žlice šećera

✦150 g mascarpone sira

✦100 g čokolade za kuhanje

Priprema: U malo mlijeka razmutiti puding, a ostatak sa šećerom staviti na vatru da provrije. Ukuhati puding i maknuti s vatre kad se zgusne. Pokriti prozirnom folijom i ohladiti. U mlako umiksati mascarpone pa kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio dodati otopljenu čokoladu.

Žele:

✦250 ml soka iz kompota od višanja

✦3 žlice škrobnog brašna (gustina)

✦2 žlice šećera

✦150 g višanja

Priprema: U malo soka razmutiti škrobno brašno i ukuhati u ostatak soka sa šećerom u gustu smjesu. Maknuti s vatre i dodati višnje. Na dno čaša rasporediti sloj od višanja, staviti pola keksa, čokoladnu kremu, pola keksa i svijetlu kremu.

Dekoracija za kolač “Osvježenje s višnjama”:

✦200 ml vrhnja za šlag

✦višnje, ribana čokolada

Priprema: Ukrasiti tučenim vrhnjem u šlag, ribanom čokoladom i višnjama.

Recept “Osvježenje s višnjama” je iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakCitrusne rozen šnite
Sljedeći članakProširenje registracije sredstva za zaštitu bilja MOSPILAN 20 SG
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.