Najbolja zimnica od povrća je knjiga koja će Vas uputiti u postupke spremanja zimnice od povrća te ,,male tajne˝ i finese kako biste pripremili izvrsnu, ukusnu i zdravstveno ispravnu zimnicu. Pojedine metode pripreme zimnice nude više ili manje prostora za kreativnost. Neki se sastojci ne smiju izostavljati niti mijenjati, primjerice udio octa.

Ovaj priručnik će čitatelju, osim gotovih recepata, ponuditi i prostor za vlastitu kreativnost tamo gdje takvog prostora ima.

Za iskusne domaćice, ali i početnike

Knjiga Najbolja zimnica od povrća obiluje jednostavnim savjetima koji su iskusnim domaćicama dobro poznati, no početnicima i onima koji žele bolje i više su nego dobrodošli. Sadrži osam poglavlja: Opće smjernice pripreme zimnice, Kiseljenje octom, Kiseljenje fermentacijom, Konzerviranje ukuhavanjem, Dehidracija povrća, Zamrzavanje povrća, Zamrzavanje gotovih jela te Ostali načini konzerviranja povrća.

Knjiga ne zahtijeva nikakvo predznanje, svako poglavlje započinje uvodnim tekstom, a svaki je recept jednostavno i detaljno objašnjen. Strpljivo i uporno autorica Mateja Novak ponavlja sve potrebne radnje i korake. Sve kako bi svakome pomogla da pripremi najbolju zimnicu od povrća.

Izvrsni i provjereni recepti za ukusnu zimnicu iz knjige Najbolja zimnica od povrća neće ostaviti nikoga ravnodušnim. Oni će pružiti izvanredan gastronomski doživljaj uživajući u vlastitoj zimnici od povrća tijekom cijele godine!

Praksa i znanje spojeni u jednu cjelinu

Mateja Novak uzgaja vlastito ekološko povrće na svom OPG – u zagrebačkom Markuševcu te s ljubavlju i izvrsnošću spravlja raznovrsnu zimnicu od povrća. Znanje autorice o mikrobiološkom svijetu i nutricionizmu potječe iz medicinske struke. Naime, Mateja je studentica medicine, pa su znanje o povrću i njegovoj preradi iz dugogodišnje poljoprivredne prakse spojeni u ovaj priručnik. On ima svrhu nadahnuti čitatelja za spremanje domaćih proizvoda od povrća na dugotrajno čuvanje.

U ovome priručniku autorica se u velikom djelu oslanjala i koristila preporuke te znanja National Center for Home Food Preservation, Nacionalnog centra za kućno konzerviranje hrane iz SAD -a (United States Department of Agriculture) za koje smatra da su mjerodavni te upućuje i same čitatelje ovog priručnika da prate upravo ovaj izvor informacija jer je pripravljanje zimnice i nadalje tematika koja se razvija i uvijek iznova dobiva dobiva novu dimenziju u smislu spoznaje i napretka.

Načini konzerviranja zimnice od povrća

PASTERIZACIJA je proces kojim se hrana izlaže povišenoj temperaturi koja je ispod 100 °C. Prilikom toga se smanjuje broj mikroorganizama na broj koji neće izazvati kvarenje hrane, uz primjenu drugih sredstava konzerviranja. Proizvod nakon pasterizacije nije sterilan. Također pasterizacija inaktivira enzime u hrani koji mogu izazvati njezinu kasniju razgradnju.

KISELJENJE OCTOM I FERMENTACIJOM je metoda konzerviranja koja se od davnina koristi u brojnim kućanstvima. Postizanje dovoljne kiselosti za sigurnost hrane moguće je, osim octenom i drugim vrstama prirodnih kiselina poput limunske.

KONZERVIRANJE UKUHAVANJEM je postupak kojim se uništava veliki broj mikroorganizama, međutim zbog činjenice da ima onih koji kuhanje mogu preživjeti, potrebno je također primjeniti dodatne postupke sprječavanja njihova razvoja. Ponekad će se samim ukuhavanjem koncentrirati kiseline koje se prirodno nalaze u hrani, no povrće (uz iznimku rajčica) uglavnom nema dovoljno vlastitih kiselina te je potrebno ili dodati druge vrste kiselina ili zamrznuti kuhanu hranu.

DEHIDRACIJA je postupak isušivanja odnosno oduzimanja vode hrani. U suhom mediju mikroorganizmi se ne mogu razmnožavati, međutim taj je postupak potrebno provesti pažljivo kako se tijekom samog sušenja hrana ne bi pokvarila. Potrebna je pažnja kod skladištenja dehidriranih proizvoda. Oni mogu u vlažnom okolišu ponovno na sebe navući vlagu te opet postati poželjno stanište bakterijama i gljivama.

KONZERVIRANJE ZAMRZAVANJEM je jedan od najboljih i najzdravijih načina konzerviranja hrane. Niska temperatura u zamrzivaču sprječava ili drastično usporava razvoj mikroorganizama. Pritom hrani nije potrebno dodavati kiseline, sol ili šećer. Duga prednost zamrzavanja jest što se uvelike čuvaju nutrijenti prisutni u povrću. Mana je da zaleđivanje vode ponešto oštećuje strukturu namirnica. Postoje i drugi načini konzerviranja hrane poput sterilizacije, brzog smrzavanja ili liofilizacije, no takve načine je vrlo teško provesti u kućnim uvjetima.

Knjigu naručite na linku: Najbolja zimnica od povrća

Prethodni članakEsparzeta – prirodno rješenje za plodno tlo i zdravu stoku
Sljedeći članakSelo ne pamti ovako ranu žetvu
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.