Prhko tijesto:

✦200 g margarina

✦1 jaje

✦50 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦350 g glatkog brašna

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Margarin narezan na listiće, jaje, šećer i vanilin šećer vilicom pomiješati. Dodati brašno i pra­šak za pecivo pa ručno zamijesiti glatko tijesto. Pola tijesta razvaljati za veličinu kalupa 35 x 20 cm, a pola staviti u zamrzivač na sat vremena.

Nadjev:

✦4 jaja

✦150 g šećera

✦100 g čokolade u prahu

✦150 g mljevenih oraha

✦4 ribane jabuke

✦1 vanilin šećer

Priprema: Miksati žumanjke sa šećerom, dodati čo­koladu u prahu, orahe i ribane jabuke, a na kraju ruč­no umiješati snijeg od bjelanjaka umućen s vanilin šećerom. Na tijesto u kalupu staviti nadjev i na kraju naribati drugi dio tijesta iz zamrzivača. Peći na 180 °C oko 40 minuta. Ohlađen posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakPoljoprivredna tla su sve kiselija, a razina humusa u tlu pada, no rješenje postoji!
Sljedeći članakU ekstremno vrućem ljetu pčele odigrale svoju povijesnu ulogu
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.