Gnojiva su sve tvari koje koristimo s izravnim ciljem opskrbljivanja biljaka hranivima (makro i mikroelementima). Bez obzira jesu li anorganskog ili organskog podrijetla i bez obzira dodajemo li ih biljkama posredno (npr. u tlo) ili izravno (folijarno).

Osnovna podjela gnojiva je prema podrijetlu sirovine:

  1. Mineralna (anorganska gnojiva)
  2. Organska gnojiva
  3. Organsko mineralna gnojiva
  4. Biognojiva (mikrobiološka gnojiva)

Ekološka gnojiva

Iako se u praktičnoj primjeni gnojiva, vrlo često miješaju pojmovi „ekološka gnojiva“ i „organska gnojiva“, potrebno je naglasiti, da iako se radi o sličnim pojmovima, ta dva pojma u tehnološkom smislu ipak nisu ista. Termin „ekološka gnojiva“ isključivo se koristi za gnojiva koja su proizvedena sukladno važećoj EZ normi 2018/848. Ona se mogu koristiti u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. To mogu biti i mineralna gnojiva, poput kalij-sulfata ili magnezij-sulfata. Oni se dobivaju iz prirodnih nalazišta ovih soli, ili organska gnojiva (stajski gnoj, kompost i slično) koji se dobivaju iz ekoloških proizvodnih pogona.

Isto tako, postoji cijeli niz organskih gnojiva, koji se ne proizvode iz sirovina iz ekoloških pogona. Ona nisu sukladna EZ normi 2018/848, i ne mogu se označavati kao ekološka gnojiva niti primijeniti u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji. Ovo je vrlo važno naglasiti, kako bi se i u praktičnoj primjeni, razlučili pojmovi „ekološka gnojiva“ i „organska gnojiva“.

Pročitajte više:

Mineralna gnojiva

Organska gnojiva

Mikrobiološka gnojiva

Mikrobiološka gnojiva na bazi mikorize

Kako primijeniti mikorizu u poljoprivrednoj proizvodnji? 

Mikrobiološka gnojiva na bazi Trichoderme

Simbiotski i nesimbiotski fiksatori dušika (N)

Bakterije za otapanje netopivih fosfata u tlu