Novi pčelarski proizvod pčelara Petrekovića je i pripravak „Pergo“, fermentirani pelud u koji pčele prethodno ugrade svoje enzime iz žlijezda slinovnica koji je desetak puta jača supstanca od običnog peluda.

Poznato je da med nije jedini pčelinji proizvod iako je najčešći dodatak ljudskoj prehrani za poboljšanje općeg zdravstvenog stanja i preventivu zbog svojeg neupitnog ljekovitog djelovanja. Da bi se pčelari izborili za svoj dio tržišta pokušavaju proizvesti razne mješavine pčelinjih proizvoda koje bi prihvatio što veći broj ljudi. Ali, pritom u pronalaženju svoje tržišne „niše“ nailaze na problem s jednom brojnom kategorijom  kupaca. To su djeca koja velikim dijelom baš i ne vole konzumirati med bez obzira što je slatka namirnica, jer su im draži drugi slatkiši.

Ta spoznaja navela je bjelovarsku pčelarsku obitelj Petreković na razmišljanje da od meda proizvedu pripravak koji bi prihvatila i djeca. Čini se da su u tome uspjeli. Ponudili su kupcima, koji nerado konzumiraju med jer im on baš ne donosi užitak u okusu, novi proizvod pod nazivom čoko-med. Za taj novi proizvod zaslužni su bili odlasci Petrekovićevih sa svojim proizvodima na razne sajmove. Tamo su ga i najviše prodavali. Naime, često su se susretali s roditeljima koji su očajavali što im djeca ne žele jesti med. Tako je Snježana Petreković, supruga Miroslava došla na ideju da bi se u med mogla umiješati čokolada koju djeca ipak najviše vole.

Malo po malo do dobrog okusa

Probali smo mi to još prije desetak godina miješanjem čokolade u prahu u med, ali naši kušači nisu baš bili oduševljeni. Probali smo zatim s kakaom i već je bilo nešto bolje. Eksperimentirali smo zatim s omjerima dok nismo dobili sasvim dobar i prihvatljiv okus. Tako je nastao naš čoko-med kojega su i prije nas pokušali i drugi pčelari napraviti, ali su teško uspijevali. Malo po malo usavršili smo ga tako da su ga djeca lijepo prihvatila, ispričao je Miroslav Petreković kako je sve počelo s čoko-medom.

Ali, nije se na tome zaustavilo istraživanje Petrekovićevih. Razgovori s kupcima na sajmovima koje su obilazili i razmišljanjem kako još oplemeniti čoko-med umiješali su u njega i lješnjake. To se pokazalo tehnološki vrlo teškim zadatkom zbog razdvajanja sastojaka.

Igrom slučaja došao sam do rješenja kako u med integrirati i lješnjake. Poigrao sam se s omjerima i došao do čoko-meda s lješnjakom koji je bio prihvatljiv. U susretu s ljudima koji su dolazili na naše prodajno mjesto na sajmovima davali smo im da probaju. Rezultat je bio – Kako je ovo dobro! Djeca su čoko-med s lješnjakom prihvatila kao namaz u kojem se nalazi med kao zdrava namitnica, a ne štetni šećeri, kaže Miroslav Petreković.

Fermentirani pelud Pergo

Usavršio je Miroslav i pripravak kojega proizvode rijetki pčelari. To je Pergo, fermentirani pelud u koji pčele prethodno ugrade svoje enzime iz žlijezda slinovnica, koji su prema riječima Miroslava Petrekovića jedinstveni. Ne mogu se proizvesti bilo gdje drugdje u prirodi i u njima se nalazi 200 spojeva potrebnih metabolizmu.

Pergo je desetak puta jača supstanca od običnog peluda, a bez perga nema ni moćne matiče mliječi, objašnjava Petreković. On je umiješao pergo s medom i ponudio kupcima još jedan medni pripravak koji je nazvao „Imunomed“ nenadomjestiv za poboljšanje općeg zdravstvenog stanja. Pčelar Petreković kaže da svoje medne inovacije može najviše zahvaliti svojim odlascima među kupce na sajmovima diljem Hrvatske.

Puno se razgovara s ljudima i svašta se može saznati. Ti susreti  potiču ljude na razmišljanje. Sajmovi su za mene i jedna vrsta korisne zabave, a naravno i mjesta dobre prodaje, kaže 58-godišnji Miroslav. On zahvaljujući pčelinjim proizvodima još uvijek u mladenačkoj snazi kao i njegov otac koji ima 92 godine.

Bjelovarski pčelar Miroslav Petreković

Pergo – novi proizvod obitelji Petreković

Foto: Tugomir Pemper

Pročitajte još:

Prirodna pomoć od pčelinjih proizvoda

Pčelinji otrov može više

OPG Đurišević u Virju duže od desetljeća gradi super priču 

Apilina – kombinacija meda i algi za podizanje energije uz vrhunski okus

Prethodni članakPrirodna pomoć od pčelinjih proizvoda
Sljedeći članakPčelinji otrov može više
Tugomir Pemper
Novinar i publicist, utemeljitelj i prvi predsjednik Ogranka Hrvatskog novinarskog društva Bjelovarsko-bilogorske županije od 2009. do 2014. godine, danas je dopredsjednik istoga Ogranka HND-a te predsjednik Nadzornog odbora Društva agrarnih novinara Hrvatske, nove hrvatske novinarske asocijacije za poticanje, medijsko praćenje i afirmaciju ruralnog razvoja. Novinar i publicist, utemeljitelj i prvi predsjednik Ogranka Hrvatskog novinarskog društva Bjelovarsko-bilogorske županije od 2009. do 2014. godine, danas je dopredsjednik istoga Ogranka HND-a te predsjednik Nadzornog odbora Društva agrarnih novinara Hrvatske, nove hrvatske novinarske asocijacije za poticanje, medijsko praćenje i afirmaciju ruralnog razvoja. Novinarstvom se bavi od 1973. godine. Od 1975. godine profesionalni je novinar u redakciji „Večernjeg lista“ Zagreb. Poslove novinara, dopisnika i urednika u „Večernjem listu“ obavljao je do 1993. godine kada je imenovan glasnogovornikom Bjelovarsko-bilogorske županije. U razdoblju od 1995. do 2000. godine uz novinarstvo i poslove odnosa s javnošću bavio se također i privatnim poduzetništvom. Od 2000. godine kao novinar aktivno sudjeluje u afirmaciji hrvatskog ruralnog prostora, posebno lovnog turizma objavljujući niz članaka i brošura u različitim medijima. Autor je više publikacija za lovce i općenito ljubitelje prirode („Lovac na veprove“, „Lovac na lisice“, „Foto-lov u hrvatskim lovištima“...) te publikacija s temom biciklizma „“Vjerujte s bicikla je sve drugačije“, „Na dva kotača ... sigurno, ugodno i korisno“... Obavljajući poslove promidžbe, marketinga i odnosa s javnošću u više tvrtki gospodarskog sektora i medija posljednjih petnaestak godina u Bjelovaru, Varaždinu i Zagrebu, objavio je također i više publicističkih radova (monografija) o poznatim bjelovarskim tvrtkama. Autor je brojnih tekstova i fotografija, suradnik ili urednik niza stalnih i povremenih tiskovina. Osnivač je i član velikog broja udruga u civilnom sektoru društva u Bjelovaru i Hrvatskoj. Cijeloga života nestranački je građanski aktivist i volonter za opće dobro te promicatelj kulture življenja i cjeloživotnog obrazovanja.