Vjeruje se da je vapneno – sumporna juha najranija sintetička kemikalija korištena kao pesticid. U Francuskoj je korištena 1840-ih za suzbijanje pepelnice vinove loze (Uncinula necator), koja je unesena iz SAD-a 1845. i smanjila proizvodnju vina za 80 %.
Godine 1886. prvi put je korištena u Kaliforniji. Počevši oko 1904., komercijalni dobavljači počeli su proizvoditi kalifornijsku juhu. Prije tog vremena od vrtlara se očekivalo da je sami proizvode. Do 1920-ih gotovo svi komercijalni voćnjaci u zapadnim zemljama bili su zaštićeni redovitim prskanjem vapnenim sumporom. Međutim, do 1940-ih, vapneni sumpor počeli su zamjenjivati sintetski i organski fungicidi koji su riskirali manje štete na lišću usjeva.
Postupak pripreme kalifornijske juhe
U bačvi ili loncu na otvorenom stavite grijati na laganu vatru 8 l vode u koju dodajte 1,5 kg vapna koje ste prethodno razmutili s 2 l vode (ukupno ide 10 l vode). Nakon što ste u vodu dodali razmućeno vapno, polako dodajte sumpor u količini od 2 kg. Budite oprezni, jer pare koje isparavaju neugodnog su mirisa. Stoga se preporučuje nošenje zaštitne maske. Nakon dodavanja svih elemenata dobije se tekućina bijele boje, koja se potom miješa narednih sat vremena uz grijanje na laganoj vatri. U trenutku kad juha poprimi smeđu boju, gotova je. Ako nastavite s kuhanjem, tekućina mijenja boju u zelenu i to nije dobro. Nakon kuhanja, ohladite smjesu, procijedite je kroz gazu i spremite u staklene flaše ili tegle koje ste dobro zatvorili kako ne bi ulazio zrak i došlo do kvarenja. Tako spremljen preparat možete koristiti po potrebi.
U poljoprivredi i vrtlarstvu, vapneni sumpor se prodaje kao sprej za suzbijanje gljivica, bakterija i insekata (može se nabaviti na tržištu). Na listopadnom drveću može se prskati tijekom zime po površini kore u visokim koncentracijama, ali kako vapneni sumpor može spaliti lišće, mora se jako razrijediti prije prskanja na zeljaste kulture, posebno za toplog vremena.
Dvije faze pripreme
Primjena sumporno- vapnene juhe može ići u dvije faze. Prva faza je zimska faza ili neposredno prije vremena nalijevanja pupova, praktički još u fazi njihovog mirovanja, gdje se skuhana i pripremljena juha razrjeđuje u koncentraciji od 18 %. Nakon ove faze, sumporno vapnena juha može se koristiti i tijekom godine. Međutim, tad je koncentracija primijenjene otopine za prskanje svega 2 % i nikako se ne smije primjenjivati ako temperature okoline prelaze 25 °C. Najbolje je prskati u rano jutro ili kasnu večer kako ne bi došlo do oštećivanja listova uslijed paleža. Sumporno vapnena juha nema karencu, no prije upotrebe potrebno je dobro oprati ubrano voće i povrće. Vapneni sumpor odobren je za upotrebu na ekološkim i biodinamičkim usjevima u Europskoj uniji i Ujedinjenom Kraljevstvu.