U Malostonskom zaljevu kamenice se uzgajaju još od Rimskog doba, a prvi pisani tragovi datiraju u vrijeme Dubrovačke Republike. Često su bile posluživane na bečkom dvoru, nakon što ih je car Franjo Josip kušao tijekom posjeta Stonu 1884. godine. Često su bile na rimskim trpezama, ali i na engleskom dvoru. Danas je Malostonski zaljev jedan od posljednjih prirodnih rezervata ove školjke.
Dani malostonske kamenice ove su godine održani od 19.-23 ožujka uz proslavu okusa i tradicije na višednevnoj manifestaciji u Stonu, Malom Stonu i Brijesti. Organizator, udruga Stonski školjkari po prvi put je na ovoj popularnoj manifestaciji proširila program, pa je uz gastronomske užitke uključen kulturni, edukativni i zabavni segment tako da su posjetitelji mogli uživati u najslasnijim kamenicama, izvrsnim vinima, raznovrsnim aktivnostima i dobroj atmosferi.
Dobro je podsjetiti se da je Europska komisija 2020. godine malostonsku kamenicu upisala u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla Europske unije. Restorani Bota Šare u Zagrebu i Malom Stonu poslužuju ih svježe, pripremljene na grillu, juhi ili pohane. Kraljicu među školjkama – kamenicu malostonsku, Ostrea edulis, više od 20 godina uzgaja obitelj Šare.
–Kamenici trebaju tri godine kako bi narasla, otkriva Josip Šare. Unosom 5 do 6 kamenica srednje veličine pet do sedam puta mjesečno postiže se dovoljan unos omega 3 masnih kiselina potrebnih za zdravo funkcioniranje ljudskog organizma. Kamenice su izvor vitamina A, B1, B2 i B3, C i D, esencijalnih aminokiselina, a 6 kamenica sadrži 32 mg cinka što je približno 291% dnevne potrebe čovjeka.
Prilikom konzumacije ove školjke, ako je termički neobrađena nije preporučeno da se jede u velikim količinama. Školjka je namirnica koja je strana ljudskom organizmu te kao što je to slučaj s drugim namirnicama, ako je ne konzumiramo na dnevnoj bazi, pa treba biti oprezan s količinom koju unosimo.
Uz ova tri recepta i sami možete uživati u svjetski poznatoj deliciji:
Kamenice žar

Sastojci:
- maslinovo ulje
- peršin
- papar
- bijelo vino
Priprema:
- otvoriti 5 školjki, ostaviti ih na dubljoj strani ljuske
- napraviti emulziju od maslinovog ulja, pelješkog suhog bijelog vina, papra i peršina
- jušnom žlicom preliti školjku
- složiti na žar, pričekati da se lagano zakrčkaju, poslužiti ih za konzumaciju
Kamenice u tempuri

Sastojci:
- brašno glatko 100 g
- prašak za pecivo 5 g
- 1 bjelanjak
- gazirana voda (hladna)
- sol / prstohvat
- ulje za prženje (suncokretovo)
Priprema:
- otvoriti 5 školjki, izvaditi ih iz ljuske
- zamiješati brašno, prašak za pecivo, bjelanjak, mineralnu vodu, sol
- dobro izmiješati do odgovarajuće gustoće, dodatno ohladiti u frižideru
- ubaciti školjke u smjesu, zatim ispržiti u dobro ugrijanom ulju
Juha od kamenica

Sastojci:
- kamenice 12 kom
- maslinovo ulje 0,5 dcl
- češnjak 1 češanj
- peršin
- glatko brašno 2 jušne žlice
- riblji temeljac 1l
- sol
- papar
- bijelo vino 0.5 dcl
- muškatni oraščić
Priprema:
- otvorite kamenice, izvadite meso i po želji ga usitnite
- na maslinovom ulju popržite češnjak, peršin i malo glatkog brašna
- zalijte ribljim temeljcem te dodajte soli i papra po želji
- ubacite kamenice, dodajte prstohvat muškatnog orašćića i malo bijelog vina
- kuhajte nekoliko minuta dok se sve lagano ne zgusne
Foto: Filip Popović