Ono što je u obrazovanju sigurno, jest da se neprestano razvija, unaprijeđuje i poboljšava. To svakako vrijedi i za Agronomsku školu Zagreb, jedinu srednju strukovnu školu u Hrvatskoj koja isključivo obrazuje poljoprivredne smjerove od svog osnutka 1945. godine do danas.

I u životu i u školi, svaka generacija bi trebala imati naprednije uvjete od prethodne. Svi mi volimo nostalgično misliti kako je u naše vrijeme bilo bolje i ljepše, ali činjenica je da tehnološki napredak stvara nove uvjete, nove mogućnosti i nova znanja koja mijenjaju naš svijet, pa tako i poljoprivredu.

Kako kaže ravnatelj Agronomske škole, Ivica Marinić, poljoprivredu naših baka i djedova treba ostaviti povijesti i tradiciji kao i misao da se poljoprivredom može baviti svatko, neovisno o obrazovanju. Možda i može, za svoje potrebe i svoju dušu, ali to nije dovoljno za agrobiznis. Važnost obrazovanja je ključna stavka i toga smo u Agronomskoj školi Zagreb potpuno svjesni. Pratimo najnovija informatičko – tehnološka dostignuća u agronomskoj struci i primjenjujemo ih u nastavi s naglaskom na praktičnu nastavu, ističe Marinić.

Ivica Marinić, ravnatelj Agronomske škole Zagreb (foto:Agronomska škola Zagreb)

Tehnološki centar agrokompetencija

Agronomska škola Zagreb od nedavno je postala bogatija za još jedno mjesto učenja. Krajem svibnja svečano je otvoren Tehnološki centar agrokompetencija – praktikum voćarstva, vinogradarstva, vinarstva i gljivarstva. Svečanost otvorenja svojim su prisustvom uveličali predstavnici Grada Zagreba – pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade, Luka Juroš, njegova zamjenica Iva Milardović Štimac te savjetnik Petar Hokman; prodekani i profesori Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – prof. dr. sc. Darko Preiner, prof. dr. sc. Josip Leto, prof. dr. sc. Boris Duralija, prof. dr. sc. Martina Skendrović Babojelić; izv. prof. dr. sc. Željko Andabaka, ravnatelji partnerskih škola, bivši učenici Agronomske škole Zagreb – danas priznati vinari, članovi Školskoga odbora, predstavnici struke te brojni prijatelji Agronomske škole.

Učenici su na svečanosti interpretacijom stihova povezali tlo, trs i hrvatski identitet, a domaćin, ravnatelj Marinić zahvalio je Gradu Zagrebu i Uredu za obrazovanje, sport i mlade na podršci u izgradnji novog praktikuma, simbolično poručivši da sve dobre želje za uspješnim radom Tehnološkog centra agrokompetencija nose i zajedničku poruku da škola, poput trsa, traži ruku koja će je poduprijeti, zemlju koja će je hraniti i okolinu koja će vjerovati u njezin rast.

Novi praktikum je prostor u kojem se znanje neće prenositi samo riječima, već i dodirom, mirisom, promatranjem, a ponajprije marljivim radom učenika i njihovih nastavnika. Mjesto na kojem će se teorija pretakati u praksu, a praksa u učeničke kompetencije, znanja i vještine, naglasio je Marinić.

Po završetku svečanog dijela, okupljeni su prošetali školskim praktikumima u kojima učenici stječu znanje kroz praktičan rad, a novi Tehnološki centar agrokompetencija, rezanjem vrpce otvorili su pročelnik Juroš i umirovljena nastavnica vinarstva Veronika Cerovac.

U novom Tehnološkom centaru agorokompetancija (TCA) održavat će se praktična nastava i vježbe iz strukovnih predmeta iz područja vinogradarstva, voćarstva, vinarstva i gljivarstva. Uređenje i opremanje TCA-a, u potpunosti je financirao Gradski ured za obrazovanje,sport i mlade. Oprema je koštala oko 26.000,00 eura, a sami radovi ( građevinski, elektrostrojarski, stolarski..) iznosili su oko 250.000,00 eura.

Priča je to koja traje nešto malo više od godinu dana, a radovi su trajali oko tri mjeseca. Javnu nabavu provodio je Grad Zagreb. Na katu centra nalazi se i Praktikum tradicijskog kuharstva, kao i praktikum pčelarstva, tako da sada uistinu učenici Agronomske škole u gotovo svim zanimanjima imaju izvrstan edukativni poligon, gdje će usvajati stručne kompetencije bitne za njihovu budućnost u struci i tržište rada.

U TCA učenici će pod mentorstvom nastavnika raditi na preradi voća uzgojenog u školskom vrtu, radit će se jabučni sok, jabučni ocat, vinski ocat, a u istom centru prerađivat će grožđe uzgojeno na Pokušalištu Jazbina.

Osim toga, u Centru će se odvijati praktična nastava i vježbe iz uzgoja i prerade gljiva. Gljive uzgojene u praktikumu koristit će se za praktičnu nastavu iz kuharstva, ali dio njih će se, kao i puno toga uzgojenog i prerađenog, moći naći i na policama školskog Malog dućana.

U školskom Malom dućanu ističe se natpis: „Jedino zdravlja i znanja nikad nije dosta“.

Uzvanici na svečanom otvaranju Tehnološkog centra agrokompetencija

Stvarno smo sretni da uz sve ostale praktikume, u školi imamo i ovakav jedan centar. Tehnološki centar agrokomepetencija, i svi naši praktikumi, sigurni smo, ispunjavaju one materijale uvjete koje škola mora posjedovati, da bi kvalitetno mogla provoditi modularnu nastavu, koja polako kuca na vrata, rekli su nam profesori Agronomske škole, a ravnatelj Marinić već je najavio i novi sljedeći projekt nabave opreme za aeroponičnu proizvodnju bilja.

Foto: Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.

Prethodni članakZelena gnojidba u voćnjacima
Sljedeći članakPotpore pčelarima kroz intervencije u sektoru pčelarstva
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr.
Goran Beinrauch, dipl. ing. agr. Glavni je urednik u Gospodarskom listu u kojem uređuje rubrike održiva poljoprivreda, agroekonomika, povrćarstvo, voćarstvo, vinogradarstvo, zaštita bilja, nove tehnologije i dr. Rođen je 1976.g. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu školu, te XI. gimnaziju. Na Agronomskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je na smjeru vrtlarstvo i oblikovanje pejzaža. Na Agronomskom fakultetu je trenutno i doktorand na poslijediplomskom studiju Poljoprivredne znanosti. Desetak godina bavio se uzgojem ukrasnog bilja u vlastitom rasadniku, a radio je i u poljoljekarni kao agronom - savjetnik. U Gospodarskom listu radi od 2010. godine, a glavni je urednik od 2015. godine i producira sadržaje stručne tematike u tiskanim, ali i digitalnim formatima. Od 2014.godine je i tajnik Društva agrarnih novinara Hrvatske. Organizator je i moderator na stručnim skupovima (seminari, konferencije, kongresi...) te panel raspravama, fokus skupinama i radionicama, a sudjeluje i koordinira u raznim nacionalnim i europskim projektima o poljoprivrednoj proizvodnji.