OPG Lenček već 25 godina uspješno djeluje u Martijancu, u srcu Varaždinske županije. Naslijedivši obiteljsku tradiciju, Saša Lenček posljednjih 15 godina vodi gospodarstvo i usmjerava ga prema suvremenim trendovima. Posjetili smo OPG Lenček i provjerili što i kako uzgajaju.

Na oko 7,5 hektara otvorenog prostora i 1000 m² plastenika razvija se proizvodnja s naglaskom na industrijsko povrće, koje se danas prepoznaje kao temelj poslovanja obitelji Lenček koja marljivo radi na svom OPG-u.

Paprika rog – okosnica proizvodnje OPG-a Lenček

Glavna kultura na poljima OPG-a je industrijska paprika za ajvar – crvena rog paprika. Uz nju se proizvode i patlidžani te krastavci kornišoni. Posebna vrijednost leži u ugovorenoj proizvodnji za Podravku, preko Poljoprivredne zadruge Ludbreški kraj, kojoj je upravo Saša Lenček na čelu kroz funkciju predsjednika. Upravo zahvaljujući toj suradnji, PZ Ludbreški kraj je među najvećim i najpouzdanijim dobavljačima Podravke u Hrvatskoj.

Svježa roba predaje se i prerađuje istog dana, čime proizvodi s hrvatskih polja dospijevaju na police u rekordnom roku. Osim industrijskog otkupa, OPG Lenček svoje proizvode nudi i izravno – na kućnom pragu u Varaždinskoj ulici 94. Kupci ondje svakodnevno mogu pronaći rog papriku, paradajzericu, baburu, feferone, krastavce, krumpir, kupus, salate, češnjak, luk i brojne druge kulture. Plastenik je popunjen tijekom cijele godine.

Paprika rog je naša perjanica i cilj nam je stalno povećavati proizvodnju. Sustavnim radom kroz tri berbe po sezoni usavršili smo cijeli ciklus, od sijanja, presađivanja do rasada na parcelama – ističe Saša.

Sorta „pitoma“ – otpornost i kvaliteta

Suradnja s Podravkom donijela je pristup sortama koje su razvijali njihovi stručnjaci. Nakon „slavonke“ i „podravke“, danas je u središtu proizvodnje sorta „pitoma“, čija je selekcija provedena prije deset godina. Ona se pokazala iznimno pogodnom za uvjete proizvodnje – plosnati oblik, visok udio suhe tvari, stabilna kvaliteta, dobra težina te istovremeno dozrijevanje čine je izvrsnom sortom. Osim toga, „pitoma“ izvrsno podnosi ekstremne vremenske prilike, što je danas sve važnije.

Saša u polju paprike

Suša, navodnjavanje i neobična uloga korova

Sezona 2025. nije bila laka. U lipnju, kad se formiraju plodovi, Martijanec je pogodila elementarna nepogoda – suša.

Paprika je izbacila po 11 cvjetova, no većina je otpala. Primjetili smo da su se kod navodnjavane paprike javile ožegotine, a kod one koju nismo navodnjavali, ali smo redovito agrotehnički obrađivali, tri puta kultivirali, dva puta ručno okopavali i dva puta osipavali pojavio se korov, i možda nas je na neki način on malo „spasio“ jer je radio zasjenu na paprikama. Najbitnije je zapravo da papriku zaštitite i sačuvate do cvjetanja. Na našoj paprici smo radili dva tretiranja tretmanima zaštite do cvjetnja. Kad su se formirali plodovi radili smo tri prihrane. Nakon što se se oformili plodovi još smo radili jednu prihranu folijarno. Ciklus smo završili s dva prskanja kalcijem da nam paprika ostane tvrda, čista, glatka i da ne dolazi do gnjiloće,  pojašnjava Saša, koji se požalio da su krastavci ove godine nastradali zbog vremenskih ekstrema, u što smo se i sami uvjerili.

Sušenje krastavaca

Patlidžan – kultura s velikim potencijalom

Patlidžan, nezaobilazan u proizvodnji ajvara, zauzima ral i pol na OPG-u Lenček (oko 8600 m²) s posađenih 9000 biljaka.

Sadimo ga već godinama jer daje velike prinose uz manja ulaganja i manje posla nego, primjerice kod paprike, rajčice ili krastavaca. Ove sezone očekujemo i do 11 berbi, aprva je krenula 20. 8. – pojašnjava Saša.

Patlidžan dobro podnosi sušu, ali osjetljiv je na hladnoću. Tijekom 2024. noćne temperature znale su pasti i ispod 10 °C, zbog čega se plodovi nisu formirali u očekivanoj mjeri. Unatoč tome, kultura se pokazala zahvalnom – uzgaja se bez većih problema, uz minimalnu zaštitu od najopasnijeg nametnika, krumpirove zlatice.

Patlidžan

Zadruga – snaga u udruživanju

Put prema tržištu otvorila je Poljoprivredna zadruga Ludbreški kraj, osnovana prije 12 godina na inicijativu gradonačelnika Dubravka Bilića. Tada ju je činilo tek 12 proizvođača, dok danas okuplja čak 116 OPG-ova, kooperanata ili zadrugara. Osim otkupa za industriju, zadruga osigurava i kratke lance opskrbe. Tako vrtići i škole u krugu od 20 kilometara dobivaju redovite tjedne dostave lokalnog povrća i voća – od krumpira i mrkve do jabuka, šljiva, rajčica i raznih salata.

Edukacija i budućnost hrvatskog povrćarstva

Prema riječima Saše Lenčeka, povrćarstvo je i dalje isplativa grana poljoprivrede. Usporedba dovoljno govori: proizvodnja povrća na pola hektara može biti ekvivalentna uzgoju žitarica na čak šest hektara. No, za uspjeh nije dovoljna samo površina – potrebni su znanje, iskustvo i stalna edukacija. Upravo zato Saša naglašava važnost stručnih konferencija i udruživanja. Ove godine ponovno će sudjelovati na Konferenciji o proizvodnji povrća i cvijeća „Hrvatsko povrće“, koja će se održati od 10. do 12. prosinca u Varaždinu.

OPG Lenček primjer je kako se obiteljska tradicija može razviti u suvremenu, konkurentnu i održivu proizvodnju. Kombinacijom znanja, iskustva i udruživanja, uspjeli su svladati izazove tržišta i klimatskih promjena. Njihove paprike, patlidžani i krastavci, ali i ostalo povrće, ne završavaju samo na stolovima lokalnih kupaca, nego i u staklenkama ajvara koji se konzumira diljem zemlje. Priča iz Martijanca pokazuje da domaća poljoprivreda ima perspektivu – kad se u nju uloži strast, znanje i zajedništvo (zadrugarstvo).

Foto: Igor Grahovac

Prethodni članakKorjenasto povrće – blago ispod zemlje
Sljedeći članakImanje Otres, spoj tradicije i suvremenosti
Ivan Stupnišek, mag. ing. agr.
Rođen 1985. g. u Zagrebu, gdje završava osnovnu i srednju školu za dentalnog tehničara, te poslije pripravničkog staža u Stomatološkoj poliklinici Perkovčeva u Zagrebu upisuje preddiplomski studij Agroekologija na Agronomskom fakultetu, zatim diplomski studij Ekološka poljoprivreda i agroturizam koji završava 2012. g. Stručnu praksu i terenski rad obavlja na Zavodu za opću proizvodnju bilja u okviru projekta prof. dr. sc. Milana Mesića „Gnojidba dušikom prihvatljiva za okoliš“, Zavodu za voćarstvo (stručni projekt) te Zavodu za poljoprivrednu zoologiju (stručni projekt). Od 2014. urednik u Gospodarskom listu; autor nekoliko stručnih i znanstvenih članaka. Prijašnje radno iskustvo u DTC Sertić na radnom mjestu supervizora, B2B kampanje, ljudski resursi. U Stil pekarni radio kao prodajni predstavnik tijekom studija. U Interpunktu tijekom studija radio u marketingu (telesales), te u Bogadura grupaciji kao voditelj evenata za razne klijente. Služi se engleskim i osnovno španjolskim jezikom. Područja interesa: precizna i ekološka poljoprivreda, obnovljivi izvori energije, integrirana zaštita bilja, stočarstvo, peradarstvo, ljekovito bilje, nove tehnologije, PR i marketing, novinarstvo. Znanstvene publikacije: https://www.bib.irb.hr/pregled/profil/38362