Sastojci za biskvit:
– 6 dag mljevenog lješnjaka
– 6 dag maslaca
– 4 jaja
– 10 dag šećera
– 8 dag brašna
– 3 dag škroba
– 8 polovina marelica iz čaše
– 16 cijelih lješnjaka
– listići matičnjaka
Sastojci za kremu:
– 4 lista želatine
– 5 dag mljevenih lješnjaka
– 200 ml mlijeka
– 4 žumanjka
– 6 dag šećera
– 2 cl brandyja
– 25 dag vrhnja
Sastojci za preljev:
– 4 lista želatine
– 100 ml soka od marelice
– 5 dag džema od marelice
– 5 dag šećera
Priprema biskvita:
Lješnjake prepecite u tavi, za tijesto rastopite maslac. Pomiješajte žumanjke s 1/3 šećera, dodajte lješnjake i maslac. Bjelanjke istucite s ostatkom šećera i dodajte prvotnoj smjesi. Dodajte brašno i škrob i dobro promiješajte. Smjesu napunite u namašćen kalup i stegnite obručem za torte. Pecite 15 minuta na 170ºC. Ostavite da se hladi.
Priprema za kremu:
Stavite želatinu u vodu da omekša, lješnjake prepecite. Mlijeko ugrijte i lagano dodajte lješnjake. Pomiješajte žumanjke i šećer i dodajte mlijeku i lješnjacima. Miješajte dok ne dobijete gustu smjesu (ne smije prokuhati). Nakon toga skinite s vatre i dodajte želatinu i brandy uz miješanje. Istucite vrhnje i umiješajte u kremu.
Zatim s biskvita skinite obruč i prepolovite ga. Premažite ga polovicom kreme i preklopite. Ostatak kreme nanesite na vrh biskvita, dobro razmažite, te zatim tortu stavite na barem 2 sata u hladnjak.
Priprema za preljev:
U međuvremenu rastopite želatinu za preljev. Prokuhajte sok od marelice, džem i šećer. Dodajte želatinu uz miješanje i ostavite smjesu da se hladi. Nanesite preljev na tortu i vratite barem još sat vremena u hladnjak.
Prije posluživanja ukrasite tortu cijelim lješnjacima, polovicama marelica i listićima matičnjaka.