Tijesto:
– 2 veća jaja
– 7 dag šećera
– 1 dcl ulja
– 2 dcl mlijeka
– 1 žličica praška za pecivo
– 3 dag kakaa
– 1 žličica arome lješnjaka ili vanilije
– 5 dag mljevenih lješnjaka
– 5 dag ribane čokolade sa lješnjacima
– 17 dag glatkog brašna
– čokoladno mlijeko za preliti biskvit
Krema:
– 3 dcl vrhnja za šlag
– 30 dag Dukatos grčkog jogurta (2 jogurta)
– 1 žličica arome vanilije
Karamel:
– 15 dag šećera
– 0,8 dcl vrhnja za šlag
– 3 dag maslaca
Ganache:
– 1,2 dcl vrhnja za šlag
– 10 dag čokolade (s 43 – 50 % kakaa)
Priprema tijesta: Bjelanjke istući sa šećerom u čvrst snijeg. Dodati jedan po jedan žumanjak, a nakon svakog dobro izmiksati. U drugoj posudi mikserom povezati ulje, mlijeko, prašak za pecivo, kakao i aromu. U tu smjesu u par navrata špatulom dodati snijeg od tučenih jaja. Na kraju polako umiješati mljevene lješnjake i ribanu čokoladu. Staviti u kalup promjera 24 cm, obložen papirom za pečenje. Peći na temperaturi od 170 °C, 45 minuta ili na 180 °C, 35 minuta. Provjeriti čačkalicom kad je pečeno. Pečen biskvit preliti čokoladnim mlijekom i staviti na podlogu za serviranje. Staviti obruč obložen plastičnom folijom.
Priprema kreme: Izmiksati vrhnje za šlag. Dodati jogurt i aromu vanilije, te kratko promiješati špatulom da se poveže. Po želji dodati žlicu šećera u prahu. Polovicom kreme premazati biskvit, a drugi dio staviti u slastičarsku vrećicu sa širokim otvorom i napraviti dva kruga, jedan do drugog, uz obruč.
Priprema karamela: Topiti šećer na laganoj vatri bez miješanja, samo uz lagano protresanje. Maknuti s vatre i dodati malo mlakog vrhnja za šlag. Dodati postupno i ostalo mlako vrhnje, vratiti na vatru uz stalno miješanje dok se smjesa ne poveže. Maknuti s vatre i umiješati maslac. Staviti karamel da se hladi na sobnoj temperaturi, a kasnije ga staviti u hladnjak ako je potrebno, ali mora ostati tekući. Izliti ga u prostor između kruga od kreme i cijelu tortu staviti u zamrzivač da se karamel stegne. Ostatak kreme staviti na karamel i vratiti u hladnjak.
Priprema ganache: Rastopiti čokoladu u vrhnju za šlag i preliti po ohlađenoj torti. Ukrasiti krupno sjeckanim lješnjacima.
Recept iz knjige „Premium kolači – deserti i slastice“