Mlijeko od oraha (mjera je čaša od 2 dcl):
– 5 čaša oraha
– 7,5 čaša vode
– 5 žlica meda
– prstohvat soli
Tijesto:
– 1 jaje
– 1 čaša šećera
– 1 čaša oraha iz mlijeka
– 1 čaša mlijeka od oraha
– 1 čaša glatkog brašna
– ½ praška za pecivo
– ½ čaše ulja
Krema:
– 2 pudinga od vanilije
– 3 žlice šećera
– 3 i ½ čaše mlijeka od oraha
– 20 dag maslaca
– 1 dcl vrhnja za šlag
Za ukras:
– 1 dcl vrhnja za šlag
– ½ čaše rezanih oraha
Priprema mlijeka: Polovice oraha staviti u posudu s vodom i ostaviti oko 6 sati, pa ocijediti. U blender staviti orahe, čistu vodu, med i sol, te dobro izblendirati. Procijediti kroz gazu ili gusto cjedilo da se dobije orahovo mlijeko. Ostatak mljevenih oraha sačuvati za biskvit.
Priprema tijesta: Miksati jaje i šećer te dodati ostatak oraha koji se dobiju nakon cijeđenja, orahovo mlijeko, brašno i prašak za pecivo, te ulje. Izliti u namaštene kalupe za tortice ili kalup obložen papirom za pečenje veličine 25 x 20 cm. Peći oko 30 minuta na 180 °C.
Priprema kreme: Skuhati puding s šećerom na orahovom mlijeku. Po površini pudinga staviti plastičnu foliju i ostaviti da se ohladi. Dodati izrađeni maslac sobne temperature. Miksati vrhnje za šlag, pa ga ručno umiješati u kremu.
Ukrašavanje: Ukrasiti tučenim vrhnjem za šlag, posipati rezanim orasima i ohladiti.
Recept iz knjige Premium kolači – deserti i slastice