Tijesto:
– 11,3 dag čokolade (s minimalno 50 % kakaa)
– 7 dag maslaca
– 10 dag šećera
– 2 jaja
– 1 žličica arome vanilije
– 6,4 dag oštrog brašna
– ½ žličice praška za pecivo
– ½ žličice soli
Krema:
– 1 vrećica Irish cappuccina
– 1 žlica vruće vode
– 30 dag krem sira
– 13 dag šećera
– ½ mahune vanilije
– 2 jaja
– 17 dag kiselog vrhnja
– 1 žlica brašna
Premaz:
– 42 dag punomasnog kiselog vrhnja
– 9 dag šećera u prahu
Priprema tijesta: Čokoladu i maslac nasjeckati, pa otopiti u mikrovalnoj ili na pari. Dodati šećer i promiješati. Umiksati jaja i aromu vanilije, te pomiješano brašno s praškom za pecivo i soli. Izliti u kalup 20 x 25 cm obložen papirom za pečenje.
Priprema kreme: Irish cappuccino pomiješati sa žlicom vruće vode. Miksati sir 2 minute dok ne postane kremast. Dodati šećer i sastruganu srž mahune vanilije i miksati opet 2 minute. Dodati jedno po jedno jaje, kiselo vrhnje i mješavinu cappuccina i miksati dok se ne poveže, pa u zadnjih 15 sekundi miksanja dodati žlicu brašna. Preliti preko tijesta i staviti peći na 170 °C, 35 – 40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju, ali je još tekuće u sredini. Ohladiti na sobnu temperaturu.
Priprema premaza: Kiselo vrhnje izmiksati sa šećerom u prahu par minuta dok ne postane čvrsto. Preliti preko ohlađene kreme, prekiriti prozirnom folijom i ostaviti najmanje 2 sata u hladnjaku. Za ukras naribati čokoladu za kuhanje.
Recept iz knjige „Premium kolači, deserti i slastice“