Poriluk (Allium porrum L.) je dvogodišnja biljka iz obitelji Amaryllidaceae koja je srodna češnjaku, luku i vlascu. U prvoj godini stvara vegetativne organe koji se koriste za ljudsku prehranu, a u drugoj razvija veliki kuglasti štitasti cvat. Otporan je na niske temperature, što ga čini idealnim povrćem za zimsku i rano proljetnu upotrebu, kad je izbor povrća jako sužen.
Iako se nalazi u istoj grupi povrća s češnjakom i lukom, znatno je blažeg okusa i mirisa. Dragocjen je zbog organosumpornih komponenti koje sadrži, a koje imaju povoljno djelovanje na zdravlje. Tvari koje sadrži djeluju kao prirodni antibiotici, snizuju krvni tlak, jačaju imunološki i krvožilni sustav, snizuju kolesterol, aktiviraju enzime koji sudjeluju u detoksifikaciji organizma i imaju ulogu u prevenciji pojave malignih oboljenja.
Prema podacima Faostata najviše poriluka (i ostalog lukovičastog povrća osim crvenog i bijelog luka) se proizvodi u Aziji (58 %) i Europi (39,4 %), a najveći proizvođači su Indonezija, Turska, Belgija i Francuska.
Austrija | Hrvatska | Njemačka | Mađarska | Slovenija | |
2015. | 1.039 | 726 | 647 | 921 | 935 |
2016. | 1.105 | 688 | 710 | 844 | 1.010 |
2017. | 1.413 | 709 | 647 | 933 | 1.047 |
2018. | 1.327 | 659 | 838 | 1.131 | 1.184 |
Prosjek | 1.221 | 696 | 711 | 957 | 1.044 |
Izvor: DZS
2018. godine značajno rastu ostvareni prinosi poriluka u Hrvatskoj, ali smo još uvijek daleko ispod prinosa koje ostvaruju neke zemlje Europske unije (Austrija -35,2 t/ha, Njemačka -36,9 t/ha, Italija – 25,3 t/ha, Slovenija -18,9 t/ha).

Je li bolje proizvoditi poriluk iz presadnica ili iz sjemena, uzgajati na otvorenom ili zatvorenom, kako skladištiti poriluk, koje su proizvođačke cijene poriluka u posljednjih 5 godina po zemljama, kakvi su proizvodni zahtjevi, koji su rezultati istraživanja ekonomike uzgoja poriluka u Lici, zbog čega je dobro osigurati prepoznatljivost proizvoda na tržištu i zašto je poriluk zanimljiv kao zimsko povrće saznajte u tiskanom izdanju Gospodarskog lista broj 17 od 15. rujna 2020.