G serija je prva u 5. generaciji Valtra traktora i ujedno potpuno nova serija modela koja se uklapa među popularne serije A i N. Serija G ujedno je i prvi traktor u rasponu od 100-145 KS koji nudi SmartTouch kontrole kao i kompletne mogućnosti precizne poljoprivrede. Kao rezultat, popularni SmartTouch terminal sad je dostupan na svim Valtra traktorima u rasponu od 100 – 400 KS.

Valtra Connect telemetrija je također standardna za Versu modele G serije, dok je snažna load-sensing hidraulika standardna na Active i Versu modelima. Nova G serija dostupna je u četiri razine opreme: Basic, Comfort, Technology i Technology Pro.

-G Serija je tipičan višenamjenski traktor koji se koristi u obavljanju poslova s prednjim utovarivačem, prskanju, proizvodnji hrane za stočarstvo i uzgoju povrća uz tehnike precizne poljoprivrede itd. Upravljanje ovakvim višenamjenskim traktorom treba biti jednostavno i sigurno uz ugodne radne uvjete, snažnu prednju hidrauliku te moćnu hidrauliku traktora i izvrsnu vidljivost. Sve u svemu, serija G je kompaktna, ali i dalje snažna, kaže Mikko Lehikoinen, Valtra potpredsjednik, iz sektora Prodaje i marketinga.

Jednostavna za rukovanje

Nova Valtra G serija jednostavna je za rukovanje, održavanje i kupnju. Izrađena je za zahtjevne zadatke prednjeg utovarivača, a polazište njegovog dizajna bilo je pružiti najbolju vidljivost i udobnost korisniku.

Može se prilagoditi u skladu s individualnim potrebama, a tekući troškovi mogu se predvidjeti upravo zahvaljujući prilagođenim rješenjima za financiranje i ugovorima o uslugama. Tijekom lansiranja kupci mogu povoljno rezervirati vlastitu G seriju. Valtrine usluge prodaje Connect, Care i Go omogućuju korištenje traktora predvidivim i bezbrižnim.

Nova G serija izrađena je za zahtjevne zadatke.

Moderna i prostrana kabina

G serija ima modernu i prostranu kabinu sa 5,7 kvadratnih metara stakla, uključujući 0,35 kvadratnih metara na panoramskom krovu. Suspenzija kabine dodatno povećava udobnost zajedno s grijanim retrovizorima, klima uređajem, dodatnim grijačem kabine i USB utičnicom za punjenje koji su dostupni s pomoćnim napajanjem.

Versu modeli sa SmartTouch sučeljem mogu pristupiti istim značajkama SmartFarming-a kao i veći modeli N i T serije. Dostupni su i Active modeli s mogućnostima automatskog upravljanja i mogućnostima precizne poljoprivrede koji se mogu aktivirati putem dodatnog SmartTouch terminala.

G serija dizajnirana je kao idealan traktor za obavljanje zadataka s prednjim utovarivačem. Nudi izvrsnu vidljivost, dobru raspodjelu težine, prednji utovarivač koji je integriran u podvozje, hidrauličko pomagalo koje automatski povećava brzinu motora te Live 3 značajku koja omogućuje istodobnu upotrebu do tri različite funkcije prednjeg utovarivača.

Valtra G 135- unutrašnjost kabine je udobna i prostrana

Osim radova na polju i na farmi, G serija pogodna je i za poslove u šumarstvu – kao što su to oduvijek bili Valtra traktori. Za obavljanje šumarskih zadaća, serija G može se specificirati s uskim blatobranima, čeličnim spremnikom goriva, polikarbonatskim staklom, šumskim gumama, rotirajućim sjedalom i zaštitom kabine. Dodatni svjetlosni paket nudi četiri radna svjetla sprijeda i šest straga koja se također automatski uključuju kad se traktor kreće unazad, a što olakšava rad u uvjetima kad nema dovoljno svjetla.

Tehničke specifikacije:

Model Max PowerMax Boost PowerMax Torque NM
HPkWHPkWSTDBoost
G1051057811082440470
G1151158512090460510
G125ECO1158612593518555
STD1259313097520540
G135135100145107550560

Svestrana transmisija za široke spektre zadataka

G serija ima 24+24 R transmisiju s četiri radna područja i šest powershift brzina. Prebacivanja s područja B na C i između područja C i D su automatizirana, što olakšava upravljanje traktorom, posebno na cesti. Na tradicionalni Valtra način, ručna kočnica je integrirana s ručicom reverzora za promjenu smjera naprijed-nazad, a vozač može programirati i postavke transmisije. Najsporija brzina rada s pužnim brzinama je samo 120 metara na sat, što je na primjer idealno u  uzgoju povrća.

Versu modeli mogu raditi koristeći se samo ručicom za upravljanje, a i drugi modeli također ne zahtijevaju mnogo korištenje papučice kvačila zahvaljujući tehnologiji AutoTraction (autotrakcija). Hill-hold funkcija zadržavanja na brdovitim krajolicima održava traktor nepomičnim čak i na strmim brežuljcima bez upotrebe kočnica.

HiTech modeli imaju otvoreni sustav hidraulike kapaciteta 100 litara po minuti, dok Active i Versu modeli imaju load-sensing hidrauliku koja omogućava kapacitet od 110 litara u minuti. Čak do četiri hidraulična bloka dostupna su sprijeda i straga. Versu modeli dostupni su s do pet stražnjih ventila i do četiri ventila naprijed. Minimalna stražnja podizna snaga je 50 kN preko cijele visine podizanja te 30 kN naprijed. Dostupno je i prednje kardansko vratilo. Kardansko vratilo prizemne brzine dostupno je straga, zajedno s dvije dodatne brzine na kardanskom vratilu.

Pouzdan i kompaktan AGCO Power motor

Novu G seriju pokreću pouzdani četverocilindrični 4,4-litarski AGCO Power motori. Kompaktna veličina motora omogućuje izvrsnu vidljivost preko nižeg poklopca motora i prednjeg dijela traktora. Motor je u skladu s emisijom Stage V (EURO VI) motora bez recirkulacije ispušnih plinova. Elektronički otpad i 1600 bar Bosch common rail injektiranja omogućava brzi odziv i mnogo obrtnog momenta preko velikog raspona brzine motora.

Svi modeli nude pojačanje snage već pri brzinama u radu na polju, tijekom vožnje u B5 ili većim brzinama. Valtrino tradicionalno Sigma Power pojačanje snage također je dostupno za kardansko vratilo.

G125 Eco je EcoPower model s ekonomičnom potrošnjom goriva koji omogućuje vozaču odabir između Power ili Eco načina rada koji smanjuje brzinu motora uz povećanje obrtnog momenta do 555 Nm. Valtrini EcoPower modeli čuvaju okoliš, štede novac i sluh zahvaljujući njihovoj nižoj razini buke.

Dostupna odmah

Najbolja stvar kod G serije je ta što je ona dostupna odmah, a serijska proizvodnja je već započela. U Finskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj kao i u Hrvatskoj, kupci mogu od rujna ove godine rezervirati jedan od novih traktora putem interneta. Nakon plaćanja naknade za rezervaciju, kupac će biti u mogućnosti s lokalnim prodavačem razgovarati o svim pojedinostima i opcijama, kao i mogućim zamjenama ,,staro za novo’’.

Valtra G serije je pouzdan traktor za razne namjene

Traktor Valtra G 135

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOsigurana dodatna sredstva za mjere pomoći vinarima
Sljedeći članakIsplati li se proizvoditi poriluk?
Kristina Pawelitsch, mag.ing.agr.
Rođena je 1974. g. u Crailsheimu u Njemačkoj, a diplomirala je na Agronomskom fakultetu u Zagrebu na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti Lovranske trešnje. Urednica je Gospodarskog lista i autorica stručnih članaka iz raznih područja poljoprivrede, a surađuje i s udrugama iz područja poljoprivrede. Kristina Pawelitsch rođena je 1974. godine u Njemačkoj , u Crailsheimu. OBRAZOVANJE: • U Krapini završava srednju školu za prirodoslovno- matematičkog tehničara • 2002. diplomirala na Sveučilištu u Zagrebu, na Agronomskom fakultetu i stekla zvanje magistra inženjerka hortikulture. Diplomirala je na temu Valorizacija početnog rasta i potencijala rodnosti lovranske trešnje. • govori tečno njemački i engleski (Vodnikova škola, Zagreb , 6. stupanj poslovnog engleskog i završni stupanj konverzacijskog njemačkog u školi Sokrat u Zagrebu) RADNO ISKUSTVO: Od lipnja, 2017. godine urednica u Gospodarskom listu. Prijašnje radno iskustvo: radila u AQUAARTu kao projektant automatskih sustava navodnjavanja. Nakon toga radi kao referent nabave u Würth Group na poslovima uvoza i izvoza za strano tržište, pretežno Njemačka i Švicarska. Aktivni je član Udruge Akram (Udruga za hrvatsko savršeno naselje), a pisala je i u časopisima ''Vita'' i '' Sto posto prirodno''.