Uzastopnim unošenjem mineralnih gnojiva bez dodavanja organskog gnojiva, tlo postupno gubi organsku tvar i mikrobiološku aktivnost što dovodi do propadanja strukture tla. Tlo postaje kompaktno, zbijeno, smanjene mikrobiološke aktivnosti te nema sposobnost zadržavati vodu i hraniva.

Tla koja sadrže više organske materije prozračnija su i rahlija te zadržavaju više vlage. Također, unošenjem organskih gnojiva aktiviraju se mikroorganizmi te se potiče zdraviji razvoj korijena biljaka. Organska gnojiva koja se koriste za popravljanje količina hraniva u tlu pretežito su životinjskog  podrijetla, a poznata su kao „kompletna“ jer sadrže mnogo organske tvari. Dizajnirana su za potrebe poljoprivrede s održivim pristupom kako bi se zadovoljile potrebe ishrane biljka, koristeći na prirodan način obnovljive izvore u tlu.

 class=

Kako zima utječe na već unesene količine peletiranog organskog gnojiva u tlu?

Kad nastupe niske temperature dolazi do smanjivanja mikrobiološke aktivnosti tako da se organska hraniva vežu za kompleks tla. Vezivanjem hraniva postaju nedostupna korijenu biljka i miruju dok ne nastupi toplije vrijeme te krene mikrobiološka aktivnost. Ovo svojstvo organskog gnojiva sprječava ispiranje i gubitak hraniva iz zemljišta.

Potaknite organski život tla korištenjem Unimer gnojiva te ostvarite potporu u IAKS mjeri 10.1.15

IAKS mjera 10.1.15 potiče proizvođače višegodišnjih nasada na korištenje gnojiva koja imaju dozvolu u ekološkoj proizvodnji. Iznos potpore iznosi 563,23 eura po hektaru. Rastući interes potrošača za zdravom, ekološkom hranom, ali i rastući interes proizvođača, ukazuje potrebu za ovim tipom operacije. Upotreba ekoloških gnojiva u gnojidbi višegodišnjih nasada smanjuje negativne učinke poljoprivrede na okoliš, povećava bioraznolikost te doprinosi proizvodnji kvalitetnog i ispravnog proizvoda. S obzirom na to da je tlo živo te u njemu obitavaju insekti, gujavice, alge, bakterije i gljive, međusobni odnos tih živih organizama doprinosi razgradnji organskih komponenti tla. Unošenjem organskog gnojiva  povećava se organska materija u tlu, tla su prozračnija i rahlija, zadržavaju više vlage i pogodnija su za razvoj i aktivnost „živih“ organizama u tlu.

Također, unošenjem organskih gnojiva aktiviraju se mikroorganizmi te se potiče zdraviji razvoj korijena biljaka. Organska gnojiva dizajnirana su za potrebe poljoprivrede s održivim pristupom kako bi se zadovoljile potrebe ishrane biljka, koristeći na prirodan način obnovljive izvore u tlu.

Colić Trade ekskluzivni je distributer BIO UNIMER gnojiva, a u ponudi možete pronaći liniju gnojiva koja su dozvoljena u ekološkoj poljoprivredi. BIO UNIMER gnojivo ima sve certifikate DNV-GL kuće! Već 7-10 dana nakon gnojenja hraniva su dostupna korijenu sadnice, a glavna im je karakteristika ravnomjerno otpuštanje hraniva prema potrebama biljke. Gnojiva su dostupna u pakiranjima od 25 kg i jumbo vrećama od 500 kg. Oblik granula pogodan je za aplikaciju rasipačem i deponatorima. BIO UNIMER gnojivo nema neugodan miris jer je termički obrađeno na temperaturi od 70°C.

Kako bi bili sigurni da vaš trajni nasad dobiva najkvalitetnije peletirano organsko gnojivo koje ne sadrži sjeme korova i patogene organizme odaberite Unimer – organska gnojiva vrhunske kvalitete.

 class=

Prethodni članak„Portugalski“ vinograd na Nadinskom blatu
Sljedeći članakNajbolja organska gnojiva za vaše trajne nasade
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.