U posljednjih 40-ak godina znatno smo promijenili agrotehniku u uzgoju vinove loze, jabuke i drugih vrsta koje intenzivno štitimo od nametnika. Primjena kemijskih sredstava ima nekoliko nedostataka, a ujedno je razlog zbog čega biljka ne razvija vlastite obrambene mehanizme – imunitet.

Prema naredbi je potrebno ukloniti svaki trs ili cijeli vinograd, čim zapazimo simptome fitoplazme. Ali, s obzirom da se zlatna žutica širi vrlo brzo, bez obzira na primjenu insekticida prema preporukama, ugroženi su mnogi vinogradi koji možda neće opstati. Postoje vinogradi gdje su u 2019. godini zamijećena dva, a 2020. godine više od sedamdeset zaraženih trsova. Na takav način veliki broj vinograda će nestati ili će se sadašnjim tempom ukloniti svake godine 7-10 ili čak 20 % trsova. Pitanje je hoćemo li zbog toga imati vječno mlade vinograde i je li moguće na taj način uopće održati vinogradarsku proizvodnju?

Liječenje zaraženih trsova

Problem je izražen u vinogorjima s nekoliko stotina vinograda i 300 do 1000 trsova. Problem su vinogradi zasađeni direktno rodnim hibridima i zapuštene parcele. Do posjednika takvih parcela vrlo teško dolaze informacije o tome da su to žarišta bolesti i prijenosnika. Ograničavnaje širenja vektora fitoplazme – američkog cvrčka koji nalaze svoje stanište u zapuštenim vinogradima sigurno je jedan od najvažnijih zadataka, ako želimo očuvati vinograde. Prije više od stotinu godina vinogradi su iskrčeni zbog filoksere.

Prema naredbi i danas se mora ukloniti svaki trs s vidljivom zarazom ili čak cijeli vinograd. Sada su informacije brzo dostupne, razina znanja je znatno viša nego prije stotinu godina tako da se teško pomiriti s krčenjem vinograda. Stoga je 2018. godine započelo istraživanje o liječenju trsova. Desetak je znanstvenih radova na hrvatskom jeziku o spojevima fenolima. Navodi se baktericidno, virucidno, fungicidno djelovanje fenola i njihova uloga u prirodnom imunitetu biljaka – obrambeni mehanizmi. U liječenju su korišteni tvornički fenoli – atonik i vlastiti biljni ekstrakti – biljni fenoli (polifenoli), iz biljaka za koje literatura navodi da sadrže fenole. Jednostavnom kemijskom metodom moguće je dokazati da biljni ekstrakt sadrži fenole, što nam daje sigurnost u liječenju. Biologija novih bolesti vinove loze znatno je drugačija od standardnih i potreban je dodatni trud za očuvanje vinograda, ali i drugačiji način primjene – aplikacije sredstava.

Postupak liječenja

U tijeku vegetacije, trs sa simptomima zlatne žutice nije uklonjen, nego je trs orezan na 2 – 3 reznika ili je ostavljen i lucanj. Biljni ili tvornički fenoli aplicirani su intubacijom ili je primjenjena pasta za premazivanje svježe rane. Nakon toga, trs je izoliran poljoprivrednom tkaninom, kako bi se spriječilo daljnje širenje zaraze.

 width=
Premazivanje pastom
 width=
Izolacija zaraženog trsa poljoprivrednom tkaninom

Atonik i biljne ekstrakte koji sadrže fenole apliciramo i standardnim načinom 2 do 3 puta u tijeku vegetacije, kako bi smanjili razvoj bolesti u trsovima koji još ne pokazuju simptome. Tijekom zimske rezidbe vinove loze moguće je zapaziti zaražene trsove, orezati ih na visinu gdje su provodni snopovi barem naizgled zdravi i tretirati na opisan način. Trs uvijek možemo ukloniti u potpunosti.

Moguće je da će trs koji smo izliječili ponovo biti zaražen. Pokus je u tijeku i koliko su sredstva učinkovita, pokušat će se saznati tijekom sljedeće godine, ali osim standardnih preporuka, za sada se ne vidi drugi način niti pomoć zaraženim trsovima, niti vinovoj lozi općenito.

Pozivamo zainteresirane za sudjelovanje u pokusima i proizvodnji biljnih fenola da se obrate na mail: kresimir.kralj6@gmail.com