Krem bajadera. Provjeren recept za savršen nezahtjevan kremasti kolač koji se ne peče, a svi ga vole zbog odličnog spoja grisa, čokolade i petit keksa.

Sastojci:

✦  1500 ml mlijeka

✦  250 g šećera

✦  375 g margarina

✦  225 g pšenične krupice (grisa)

✦  3 žlice kakaa

✦  2 vanilin šećer

✦  korica 1 limuna

✦  sok od ½ limuna

✦  350 – 400 g petit keksa

Priprema: Zakuhati mlijeko sa šećerom, dodati margarin da se otopi pa pšeničnu krupicu cijelo vri­jeme miješajući na vatri pjenjačom dok se ne zgu­sne. Podjeliti smjesu na dva dijela pa u jedan dodati kakao, a u drugi vanilin šećer, koricu i sok limuna. U kalup dimenzije 20 x 30 poslagati kekse pa prvo stavite tamnu smjesu. Na nju poslagati petit kekse, raporediti bijelu kremu i opet kekse. Staviti u hlad­njak da se ohladi.

Dekoracija:

✦  200 ml vrhnja za šlag

✦  2 žlice tamne Lino Lade ili Nutelle

Priprema: Čvrsto umutiti vrhnje za šlag s nekoliko žlica tamne Lino Lade ili Nutelle. Premazati ohlađen kolač sa čokoladnim šlagom i ukrasiti ribanom čo­koladom. Dobro ga ohladiti u hladnjaku.

Recept iz knjige Moji kremasti kolači

Prethodni članakE Agrar- što je to?
Sljedeći članakRašeljka – kraljica mediteranskog krša
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.