EAgrar je sustav koji omogućuje preciznu poljoprivredu svim poljoprivrednicima. Zahvaljujući tom naprednom sustavu poljoprivrednik može u svakom trenutku znati kakvo je mikroklimatsko stanje njegovog usjeva. Svi izmjereni podaci se analiziraju uz pomoć naprednih algoritama, a poljoprivrednik dobije obrađene podatke prikazane na jednostavan intuitivan način.

Svaki korisnik također dobije i savjete za preciznije i pravilnije djelovanje kako bi smanjio troškove i povećao prinose. Same informacije i savjeti su vezani za moguću pojavu nekih bolesti, za potrebu  navodnjavanja, kao i za mogućnost pojave mraza. Svi podaci se prikazuju u  aplikaciji kroz grafove i tablice, ali je moguće slanje obavijesti putem SMS poruka, Whatsapp poruka i emaila. EAgrar kreira potpuno novu dimenziju poljoprivrede i postaje najbolji prijatelj svakog poljoprivrednika.

 Kako je eAgrar razvijen?

Sam projekt je osmislio Slaven Damjanović, student na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu u suradnji s Martinom Pervanom i Markom Čalićem te kolegicom  Ivanom Perić.  Damjanović je i dobitnik Rektorove nagrade u 2019. g., a uže područje interesa su mu bežične senzorske mreže te njihova primjena u svakodnevnom životu.

Kako je došao na ideju da osmisli ovakav sustav Damjanović objašnjava:

Otac mi se bavio proizvodnjom sjemenskog krumpira koji iziskuje rigorozne mjere pažnje u samoj proizvodnji. Kako sam odrastao u polju, u cijelom tom procesu sam vidio, da pored svega truda i godina iskustva u poljoprivredi, otac ima velike probleme u dijelu koji se tiče uvjeta koji se svakodnevno mijenjaju. Nažalost, mnogo puta se dogodilo da se pojavila plamenjača ili neka druga bolest, unatoč naporima da se to spriječi, a rezultat su bile velike štete na usjevima. Primijetio sam da se to zapravo može i promijeniti kad bi se imala pravovremena i realna informacija. U razgovoru s poljoprivrednicima koji uzgajaju druge kulture sam shvatio da imaju slične probleme. Zbog klimatskih promjena i šokova, više nije dovoljan samo vizualni pregled usjeva. Dolaskom na fakultet i upoznavanjem s tehnologijama, došao sam na ideju kako spojiti nove tehnologije s klasičnom poljoprivrednom proizvodnjom. Poljoprivredna proizvodnja je ista već 50 godina, a mnogo toga se promijenilo od tada. I slijedom svih tih misli, nastao je eAgrar.

 class=
Slaven Damjanović, student FEB-a podrijetlom iz Glamoča osmislio je sustav eAgrar

Koje posebne značajke nudi e-Agrar poljoprivrednicima? 

Zahvaljujući novim tehnologijama ovaj sustav je specijaliziran za praćenje mikroklimatskih uvjeta; uređaji prate parametre kao što su temperatura, vlažnost i tlak zraka, vlažnost i temperatura tla, vlažnost lista i količina oborina. Zahvaljujući svim ovih informacijama poljoprivrednici mogu pravovremeno tretirati njihove usjeve ili ih preciznije navodnjavati.

Sam sustav je jednostavan za korištenje i ne zahtijeva nikakvo prethodno znanje niti infrastrukturu. Svaki poljoprivrednik uređaje dobije u sklopu paketa usluga bez dodatne naknade. Uređaji su baterijski napajani, dakle nije im potrebno vanjsko napajanje niti solarna ploča. Dakle poljoprivrednik samo treba uključiti uređaj prekidačem i ,,zakačiti ga” u polje gdje želi. Također, uređaji i sustav ne zahtijevaju nikakve dodatne troškove kao što je SIM kartica. EAgrar nudi i mogućnost automatizacije postojećeg navodnjavanja. Ugradnjom naših uređaja za kontrolu navodnjavanja, poljoprivrednik može putem mobitela kontrolirati paljenje i gašenje ventila i pumpi za vodu.  Također, postoji mogućnost da sustav potpuno autonomno, dakle bez intervencije samog poljoprivrednika, kontrolira navodnjavanje. To radi na način da poljoprivrednik postavi parametre koji će aktivirati same pumpe. Na primjer poljoprivrednik postavi da ako vlažnost tla padne ispod 30 % želi da se navodnjava. Sustav preuzima kontrolu od toga trenutka, te prati vlažnost tla i druge parametre i ukoliko detektira da se stvori uvjet za navodnjavanje, sustav sam pali pumpe. Ako sustav detektira da u tom trenutku pada kiša ili postoji najava u skoro vrijeme, sustav neće navodnjavati te će tako napraviti uštedu samom poljoprivredniku. Zajedno s izmjerenim podacima i pametnim navodnjavanjem mogu se umanjiti štete i u plastenicima i na otvorenom.

Povratna informacija nastala korištenjem eAgrara?

Jedan od korisnika sustava OPG Moro iz Sinja koji se bavi ekološkom proizvodnjom je dojavom eAgrara spasio usjeve od mraza. Naime krajem rujna prošle godine uređaj eAgrar mu je u 4 ujutro dojavio da postoji mogućnost mraza. Vlasnik je otišao u polje i korištenjem prskalica je uspio spasiti svoje usjeve od smrzavanja. Zahvaljujući ovoj obavijesti i toplom vremenu nakon toga, sezona branja je produžena za mjesec i pol dana.

Nagrade i priznanja za inovativni sustav

Do sada smo eAgrar predstavljali na brojnim natjecanjima, a na svakom od njih smo ostvarili zapažene rezultate i brojne nagrade. Istaknuo bih prvo mjesto na međunarodnom Startup natjecanju u Splitu koje smo osvojili u konkurenciji 30 ekipa iz Španjolske, Engleske, Portugala i Hrvatske te drugo osvojeno mjesto u Mostaru na Next Startup x Betapitch Startup. Smatram da sve nove tehnologije moraju biti iskorištene kako bi olakšale život svima nama, i radit ću u tom smjeru. Već postoje nove ideje za daljnji razvoj i proširivanje funkcija samog sustava, naglašava Damjanović.

 class=
Sustav eAgrar postavljen u vinogradu
Prethodni članakLiofilizacija ili sušenje proizvoda u smrznutom obliku – postupak
Sljedeći članakKrem bajadera
Ivan Marjanica, dipl.ing.
Ivan Marjanica, dipl.ing. pomorskog prometa, rođen 1956 u Trogiru, novinarstvom se bavi od 2002. godine. Uže područje su mu maslinarstvo i manifestacije vezane uz izvorne domaće proizvode. Rođen 30. srpnja 1956. u Trogiru. Osnovnu školu završio u Ljubitovici – jedno od mjesta bivše općine Trogir, a danas općine Seget. Srednju školu završio u Trogiru, gdje danas živi s obitelji (supruga, dva sina i jedna kćer). Završio u Splitu I. stupanj elektotehnike i kao inženjer geofizičke elektronike radio 27 godina u tvrtci „Brodospas – Split“. Diplomirao Pomorski menadžment i stekao zvanje: diplomirani inženjer pomorskog prometa. Od 2002. urednik u listu „ Kampanel“. A od 2004. dopisnik Glas Koncila s trogirskog područja, kao i dopisnik Gospodarskog lista i Agroglasa. Prati Sabatine, Noćnjake i druge maslinarske skupove i sve sajmove i manifestacije vezano uz izvorne domaće proizvode. Pisao je i za Novu Zemlju, te za Hrvatsko Slovo i Novu Zadrugu. Prati stručna predavanja o maslinovom ulju, vinu, bijelom luku i to primjenjuje u praksi kao osnivač zadruge Rašeljka. Organizator manifestacije Bakalarijada i promotor novih proizvoda na bazi češnjaka.