Kolač za 5. Kao što sam naziv govori, kolač od jagode, mascarponea i bijele čokolade izvrstan je kremasti kolač koji oduševljava sve koji ga probaju.
Biskvit:
✦ 4 bjelanjaka
✦ 4 žlice šećera
✦ 4 žlice oštrog brašna
Priprema: Napraviti snijeg od bjelanjaka, kad očvrsnu postupno umiksati šećer, a ručno umiješati brašno. Uliti u kalup obložen papirom za pečenje, dimenzije 20 x 30 cm. Peći na 180 °C, 10 – 15 minuta.
Krema:
✦ 1 mljevena želatina (10 g)
✦ 450 g jagoda
✦ 150 g šećera
✦ 500 g mascarponea
✦ 2 žlice šećera u prahu
✦ 400 ml vrhnja za šlag
✦ 150 g bijele čokolade
Priprema: Želatinu staviti u 4 žlice hladne vode da nabubri. Jagodama dodati 2 – 3 žlice vode i šećer, pa kuhati na laganoj vatri 5 minuta. Usitniti štapnim mikserom ili u blenderu. Želatinu otopiti na najmanjoj vatri pa dodati u pire i ohladiti do sobne temperature. Izmiksati mascarpone sobne temperature sa šećerom u prahu i oprezno mu umiješati čvrsto tučeni šlag. Smjesu podijeliti na dva dijela. U jednu dodati pire od jagode i lagano ručno izmiješati, a u drugu otopljenu bijelu čokoladu (u mikrovalnoj ili na pari) i također lagano izmiješati. Na biskvit staviti kremu s jagodom i staviti u zamrzivač na 15 minuta da se krema stegne. Na kremu od jagoda staviti kremu s bijelom čokoladom i dobro ohladiti.
Dekoracija:
✦ 200 ml vrhnja za šlag
✦ jagode
Priprema: Ukrasiti čvrsto tučenim vrhnjem za šlag i jagodama.
Recept iz knjige Moji kremasti kolači