Uljana repica od svih ozimih ratarskih kultura sije se već krajem ljeta kako bi biljke u jesen razvile što više zelene nadzemne mase i korijenovog sustava, te bile dobro razvijene do zimskog razdoblja mirovanja. Proizvodnja uljane repice obavezna je u plodoredu zbog njene osjetljivosti na štetnike i bolesti. Također, uljana repica je i vrlo dobar predusjev za poljoprivredne kulture. Njenom se ranom žetvom ostavlja se dovoljno vremena za pripremu tla u sjetvi drugih usjeva.

Za osigurati visoke prinose i kvalitetno ulje, uljanoj repici je potrebno omogućiti optimalne uvjete za rast, razvoj i dobru mineralnu ishranu. Kod određivanja količine i odnosa  gnojiva u ishrani uljane repice neophodno je napraviti kemijsku analizu tla. Razliku između količine hranjiva koju biljci osigurava tlo i potrebe biljke za određeni prinos potrebno je nadoknaditi gnojidbom.

OGLAS

Dobra opskrbljenost biljaka osnovnim (dušik, fosfor i kalij) i sekundarnim hranjivima (kalcij, magnezij i sumpor) utjecat će na optimalni razvoj usjeva i u stresnim uvjetima, kao što su napad bolesti, štetnika i nepovoljni vremenski uvjeti. Brzina usvajanja hranjivih tvari od strane uljane repice ovisi o ponašanju hranjiva u tlu i biljci.

Najbrže usvajanje osnovnih i nekih sekundarnih hranjiva (dušika, fosfora, kalija i sumpora) je u ranim fazama rasta pa sve do faze cvatnje. Mineralnu gnojidbu kod proizvodnje uljane repice, ali i drugih ratarskih usjeva, prema vremenu primjene provodimo zajedno s agrotehničkim zahvatima u tlo. Stoga se može podijeliti na: osnovnu, predsjetvenu i startnu gnojidbu te prihranu.

Osnovna gnojidba uljane repice

U proizvodnji uljane repice osnovna gnojidba obavlja se krajem ljeta. Mineralno se gnojivo zaorava na punu dubinu oranja, tako da su biljke tijekom cijele vegetacije osigurane potrebnim biljnim hranjivima. Time se biljke potiče na razvoj korijena u dublji sloj tla gdje ima dosta vlage. Tako su i same biljke otpornije na sušu.

U osnovnoj gnojidbi dodaje se biljkama najveći dio potrebnog fosfora i kalija, te manji dio dušika. Ukupna količina dušika ne dodaje se u jesen, jer postoji opasnost da se dijelom izgubi ispiranjem u dublje slojeve tla. Od kompleksnih gnojiva u osnovnoj gnojidbi mogu se primijeniti visoko koncentrirane formulacije NPK 7-20-30 ili PK 20-30 u količini 300-600 kg/ha, ovisno o plodnosti tla i planiranom prinosu.

Predsjetvena i startna gnojidba uljane repice

Ova gnojidba obavlja se zajedno s pripremom tla pred sjetvu. Tad se gnojivo unosi u plići sloj tla tanjuračama ili sjetvospremačima. Cilj ove gnojidbe, da usjev u početnom razvoju ima dovoljno pristupačnih hranjiva (dušika, fosfora, kalija i sumpora). U predsjetvenoj gnojidbi unosi se trećina ili polovina potreba biljke za dušikom (oko 60 kg/ha). Također i manji dio potreba za sumporom.

U predsjetvenoj gnojidbi od mineralnih kompleksnih gnojiva primjenjuju se formulacije sa srednjom koncentracijom biljnih hranjiva, dušika, fosfora, kalija i sumpora. To su formulacije; NPK 15-15-15 ili NPK (S) 15-15-15 (3) ili NPK 20-10-10 ili NPK (MgO, SO3) 7-14-21 (2,18) u količini 200-300 kg/ha.

Ako su osnovnom gnojidbom dodane ukupne potrebe biljke za fosforom i kalijem, u gnojidbi pred sjetvu može se unijeti amidno dušično gnojivo UREA N 46 u količini 100-150 kg/ha ili UAN N 30 tekući u količini 100-150 l/ha. Također i amonijev sulfat PETROKEMIJas (20 N + 24 S) u količini 150-200 kg/ha. PETROKEMIJas je granulirano vodotopivo gnojivo koje sadrži 20% dušika u amonijskom obliku i 24% sumpora u sulfatnom obliku. Amonijski oblik dušika je odmah pristupačan mladoj biljci u toplim tlima jer se brzo razgrađuje do nitrata. Ovakav oblik dušika nema gubitka od ispiranja u dublje slojeve tla. On se privremeno veže za čestice tla (osobito u glinastim tlima). Sulfatni oblik sumpora odmah je dostupan biljci u otopini tla i lako se usvaja od strane mladih biljaka.

Prema nekim istraživanjima unosom 30 kg/ha sumpora prije sjetve uljane repice, povećava se prinos i do 50%.

PETROKEMIJas je najbolje primijeniti na tlima koje sadrže mali postotak humusa (organske tvari) i na slabo alkalnim te alkalnim tlima. U alkalnim tlima, visokih pH vrijednosti primjenom PETROKEMIJas-a oslobađa se fosfor, koji je vezan u teže topivim solima kalcij fosfata. Oslobađaju se i blokirani mikroelementi poput bora, cinka, mangana i željeza. Primjenom PETROKEMIJas-a koji uz dušik sadrži i sumpor omogućuje se veća energija klijanja i intenzivan početni rast i razvoj mladih biljaka.

 class=
https://petrokemija.hr/
Prethodni članakTransgenična ovca – korisna u liječenju ljudi
Sljedeći članakSlab interes poljoprivrednika za priključenje na sustav navodnjavanja
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.