Plodove paprike potrebno je dobro oprati, odstraniti peteljku i dio sjemene lože sa sjemenkama.

Prilikom odstranjivanja sjemene lože potrebno je paziti da plodovi ostanu cijeli i neoštećeni kako punjenje ne bi „iscurilo“.

Paprike se najčešće pune crvenim ili bijelim narezanim kupusom i narezanom mrkvom (također na rezance). Dodaju se različiti začini poput zrnaca papra.

Kupus ili povrće kojim se pune paprike potrebno je začiniti prije punjenja, odnosno posoliti i ocijediti. Tako pripremljenim potrebno je napuniti izdubljene paprike.

Paprike se slože u prethodno sterilizirane staklenke preliju pripremljenom otopinom octa (jačine oko 6 %) i hermetički zatvore.

U ovim ljetnim mjesecima ponuda povrtnih kultura je velika. Gotovo sve se mogu preraditi, odnosno konzervirati na jedan od načina i sačuvati za duge zimske mjesece.

Povrtne kulture se u domaćinstvu mogu konzervirati na različite načine: soljenjem, sušenjem, biološkom fermentacijom, mariniranjem, toplinskom obradom i zamrzavanjem. Pogledajte i ostale recepte za pripremu zimnica:

Kiseljenje zelenih rajčica – recept

Recept za kisele mahune

Ukiseljeni plodovi dragoljuba

Ukiseljene gljive – recept

Ukiseljena ljutika – recept

Ukiseljeni motar – recept

Džem od dinje

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje