Mahune se osim zamrzavanjem za zimnicu mogu spremiti u vinskom octu.

Oprane i očišćene mahune potrebno je izrezati po dužini, staviti u posudu, dodati soli, vinski ocat, poklopiti i pirjati na laganoj vatri uz povremeno miješanje.

Kad omekšaju slože se u staklenke i doda se tekućina od pirjanja.

Ukoliko nije dovoljno tekućine može se dodati razrijeđeni vinski ocat u omjeru (1 : 1). Staklenke se zatvore i steriliziraju 30 minuta u pećnici na 120 °C.

Ovako pripremljeni proizvodi mogu se koristiti u pripremi različitih salata ali i ostalih jela.

Za pripremu 5 kg zelenih mahuna potrebno je 80 g soli i 3,3 dL vinskog octa.

U ovim ljetnim mjesecima ponuda povrtnih kultura je velika. Gotovo sve se mogu preraditi, odnosno konzervirati na jedan od načina i sačuvati za duge zimske mjesece.

Povrtne kulture se u domaćinstvu mogu konzervirati na različite načine: soljenjem, sušenjem, biološkom fermentacijom, mariniranjem, toplinskom obradom i zamrzavanjem. Pogledajte i ostale recepte za pripremu zimnica:

Kiseljenje zelenih rajčica – recept

Paprike punjene kupusom

Ukiseljeni plodovi dragoljuba

Ukiseljene gljive – recept

Ukiseljena ljutika – recept

Ukiseljeni motar – recept

Džem od dinje

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje