Mahune se osim zamrzavanjem za zimnicu mogu spremiti u vinskom octu.

Oprane i očišćene mahune potrebno je izrezati po dužini, staviti u posudu, dodati soli, vinski ocat, poklopiti i pirjati na laganoj vatri uz povremeno miješanje.

Kad omekšaju slože se u staklenke i doda se tekućina od pirjanja.

Ukoliko nije dovoljno tekućine može se dodati razrijeđeni vinski ocat u omjeru (1 : 1). Staklenke se zatvore i steriliziraju 30 minuta u pećnici na 120 °C.

Ovako pripremljeni proizvodi mogu se koristiti u pripremi različitih salata ali i ostalih jela.

Za pripremu 5 kg zelenih mahuna potrebno je 80 g soli i 3,3 dL vinskog octa.

U ovim ljetnim mjesecima ponuda povrtnih kultura je velika. Gotovo sve se mogu preraditi, odnosno konzervirati na jedan od načina i sačuvati za duge zimske mjesece.

Povrtne kulture se u domaćinstvu mogu konzervirati na različite načine: soljenjem, sušenjem, biološkom fermentacijom, mariniranjem, toplinskom obradom i zamrzavanjem. Pogledajte i ostale recepte za pripremu zimnica:

Kiseljenje zelenih rajčica – recept

Paprike punjene kupusom

Ukiseljeni plodovi dragoljuba

Ukiseljene gljive – recept

Ukiseljena ljutika – recept

Ukiseljeni motar – recept

Džem od dinje