Prhko tijesto:

✦125 g maslaca ili margarina

OGLAS

✦140 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦2 jaja

✦250 g glatkog brašna

✦½ praška za pecivo

Priprema: Maslac sobne temperature pjenasto izmiksati sa šećerom i vanilin šećerom pa dodati jaja i dobro izmiksati. Postupno umiksati brašno i prašak za pecivo. Dno okruglog kalupa za pečenje promjera 26 cm pokriti papirom za pečenje, a stranice namastiti i lagano pobrašniti. Staviti tijesto i žlicom poravnati.

Nadjev:

✦500 g očišćenih jabuka

✦2 žlice grožđica

✦1 žlica šećera + 1 vanilin šećer

✦2 žlice maslaca

✦1 žlica ruma

Priprema: Jabuke oguliti i narezati na manje kocke pa zajedno s ostalim sastojcima kuhati na laganoj vatri dok ne omekšaju, a tekućina ne ispari. Rasporediti po tijestu.

Krema:

✦500 ml mlijeka

✦1 puding od vanilije

✦4 žlice šećera

Priprema: Puding skuhati prema uputama na pakiranju i vrućeg preliti po nadjevu.

Posip:

✦100 g maslaca

✦100 g glatkog brašna

✦100 g šećera

✦1 vanilin šećer

Priprema: Sastojke prstima usitniti u mrvičastu smjesu i rasporediti po pudingu. Peći oko 45 minuta na 180 °C. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi pa oštrim nožem odvojiti od stranica. Po želji posuti mješavinom cimeta i šećera u prahu.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakBrzi banana muffini
Sljedeći članakJeste li znali da Mediteran ima svoj dan?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.