500 g pilećih ili purećih prsa
100 g dimljene slanine ili šunke
1 crvena paprika
1 žličica soli
1/2 žličice mljevenog papra
peršinovo lišće
1 puna žličica mljevenog korijandera
malo mljevenog komorača
malo mljevenog kima

Meso i dimljeno meso sameljite na mašini za meso, ili ga sitno nasjeckajte. Samljeveno meso stavite u blender. Dodajte sol, papar i začine. U blenderu meso usitnite, do konzistencije paštete. Na kraju, isjeckajte i svježu papriku i peršin. Po potrebi dodajte sol i ostale začine. Od smjese napravite roladu, premažite je uljem i čvrsto je umotajte u aluminijumsku foliju. Krajeve folije zavrnite. Ovako umotano meso u foliji stavite u provrelu vodu, smanjite temperaturu, poklopite i kuhajte oko sat vremena na niskoj temperaturi. Skuhanu salamu ocjedite i ostavite umotanu u foliji dok se ne ohladi. Ohlađeni parizer isjecite na kriške.

Prethodni članakNarodno jelo
Sljedeći članakŠeširići
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.