– 150 g pancete
– 1 kg govedine
– 300 g gljiva
– 1 crveni luk
– 4 režnja nasjeckanog češnjaka
– 4 mrkve narezane na kolutiće
– 1 žlica koncentrata od rajčice
– lovorov list
– 500 ml crnog vina
– 600 ml goveđeg temeljca
– 2 žlice maslaca
– 2 žlice brašna
– 1 žlica mješavine začina
– sol
– papar
– vegeta
– 1 kg krumpira
– 2 žlice maslinovog ulja
Postupak:
Pancetu narežite i prepržite, izvadite na tanjur i ostavite sa strane. Na istoj masnoći prepržite meso narezano na manje komade. Pržite meso u manjim količinama i na tanjuru ostavite do upotrebe. Zatim dinstajte narezane gljive dok lijepo ne porumene i sva tekućina ne ispari, te ih ostavite sa strane.
Prodinstajte luk i mrkvu i na kraju dodajte češnjak. Dodajte koncentrat rajčice, majčinu dušicu (po želji), lovorov list i ljupčac. Dodajte vino i temeljac, pa kada prokuha stavite meso i pancetu u umak. Dodajte vegetu, soli i papra po ukusu, te kada prokuha stavite u ugrijanu pećnicu na 120 stupnjeva. Tako pecite oko 90 min.
U međuvremenu omekšani maslac izmiješajte s brašnom u jednoličnu masu i ostavite sa strane do upotrebe. Posudu s mesom izvadite iz pećnice i prebacite na štednjak na laganu vatru i umiješajte pripremljeni maslac s brašnom i gljive, te kuhajte dok se umak lijepo ne poveže i zgusne oko 10-tak min. Pripremite krumpir za pečenje.
Oprani i oguljeni krumpir narežite na kocke, posolite i popaprite, te prelijte s malo ulja. Sve dobro promiješajte i stavite u posudu za pečenje. Pecite u ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok krumpir ne porumeni, oko 40 min. Meso s umakom servirajte uz krumpir.