150 g pancete
1 kg govedine
300 g gljiva
1 crveni luk
4 režnja nasjeckanog češnjaka
4 mrkve narezane na kolutiće
1 žlica koncentrata od rajčice
lovorov list
500 ml crnog vina
600 ml goveđeg temeljca
2 žlice maslaca
2 žlice brašna
1 žlica mješavine začina
sol
papar
vegeta
1 kg krumpira
2 žlice maslinovog ulja

Postupak:

Pancetu narežite i prepržite, izvadite na tanjur i ostavite sa strane. Na istoj masnoći prepržite meso narezano na manje komade. Pržite meso u manjim količinama i na tanjuru ostavite do upotrebe. Zatim dinstajte narezane gljive dok lijepo ne porumene i sva tekućina ne ispari, te ih ostavite sa strane.

Prodinstajte luk i mrkvu i na kraju dodajte češnjak. Dodajte koncentrat rajčice, majčinu dušicu (po želji), lovorov list i ljupčac. Dodajte vino i temeljac, pa kada prokuha stavite meso i pancetu u umak. Dodajte vegetu, soli i papra po ukusu, te kada prokuha stavite u ugrijanu pećnicu na 120 stupnjeva. Tako pecite oko 90 min.

U međuvremenu omekšani maslac izmiješajte s brašnom u jednoličnu masu i ostavite sa strane do upotrebe. Posudu s mesom izvadite iz pećnice i prebacite na štednjak na laganu vatru i umiješajte pripremljeni maslac s brašnom i gljive, te kuhajte dok se umak lijepo ne poveže i zgusne oko 10-tak min. Pripremite krumpir za pečenje.

Oprani i oguljeni krumpir narežite na kocke, posolite i popaprite, te prelijte s malo ulja. Sve dobro promiješajte i stavite u posudu za pečenje. Pecite u ugrijanoj pećnici na 200 stupnjeva dok krumpir ne porumeni, oko 40 min. Meso s umakom servirajte uz krumpir.

Prethodni članakDomaće pizzete
Sljedeći članakProsito
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.