PRIPREMA ZA ZELJE
• 1 crveno zelje (cca. 1kg)
• 4 dag šećera
• 150 ml crnog vina
• 100 ml jabučnog soka
• 50 ml crvenog vinskog octa
• 1 luk
• ½ kisele jabuke
• 60 dag gusje masti
• 1 vrećica sa začinima

ZA MESO
• 2 gusja batka (po 50 dag)
• sol,
• crni papar
• 4 dag brašna
• 3 luka
• 3 žlice gusje ili svinjske masti
• 1 žličica pelina
• 125 ml bistre mesne juhe
• 150 ml piva
• 3 dag maslaca
• nekoliko grančica peršina

Zelje, narežite na tanke rezance. Izmiješajte šećer, vino, jabučni sok i ocat pa prelijte zelje. Ostavite ga tijekom noći na hladnom mjestu. Batke začinite te ih pospite s malo brašna. Na masti popržite batke. Dodajte luk i malo ga propržite. Dodajte mesu pelin i polovinu juhe. Poklopljeno pirjajte u pećnici oko 60 minuta na 200 ºC. Zatim prelijte meso masnoćom, a nakon 10 minuta pivom. Pecite još oko 30 minuta na 220 ºC. Na masti propržite ploške jabuke, potom dodajte zelje. Dodajte marinadu i začine. Izmiješajte preostalo brašno i maslac. Odstranite masnoću s taloga od pečenja. Preostalu juhu dodajte mesu, prokuhajte pa umak zgusnite maslacem s brašnom. Batke servirajte na zagrijani bladanj i prelijte s malo umaka i pospite peršinom.

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSlana torta
Sljedeći članakJuha s kobasicom i jajima od prepelice
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.